Thursday, 13 June, 2024
НачалоДървеници4 риска за здравето, които предизвиква ухапването от дървеница

4 риска за здравето, които предизвиква ухапването от дървеница

Сърбящи, зачервени петна в областта на лицето и крайниците, раздразнена и възпалена кожа, тъмночервени петна върху спалното бельо. Това са едни от сигурните знаци, че в дома ви има дървеници.

До какви последствия могат да доведат ухапванията от дървеници и колко опасни за здравето могат да бъдат те, ще научите от следващите редове. Те се базират на данни от Националния център за биотехнологична информация към Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ. Информацията ще ви помогне да запазите самообладание и да вземете адекватни мерки, ако в дома ви са се настанали неканени гости.

За дървениците накратко

Cimex lectularius, наричана още „креватна дървеница“ е паразитно насекомо, което през целия си жизнен цикъл се храни с кръв от хора или животни. Среща се почти навсякъде – в Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Европа, включително и у нас.

Зрялата дървеница е с червено-кафяв цвят. Големината ѝне надвишава 7 мм, а формата  ѝе плоска и овална. Това ѝ позволява да преминава през много малки процепи и пукнатини и да обитава също толкова малки и тесни пространства. През деня се намира в рамките на леглата, шевовете на матраците, ъглите на картините, тапетите или други предмети около леглото. Поради това, че живее в толкова малки пространства и заради миниатюрния ѝ размер, може да остане незабелязана за дълго време.

Заразяването обикновено става чрез пренасяне от човек или животно. Най-често хората ги внасят в дома си след престой в хотел, квартира, общежитие или публичен транспорт. Дори и няколко дървеници, донесени в дома, могат да образуват колония. Причината за това е бързото им размножаване. Женските снасят около 5 яйца дневно и до 500 през целия си живот. Месец след излюпване, яйцето се превръща в зряло насекомо, готово да създаде ново поколение. Бързото размножаване е една от предпоставките, които превръщат справянето с дървениците в труден и продължителен процес.

Ухапване от дървеници

Дървениците преминават през няколко етапа на развитие, като през всички тях се нуждаят от кръв. Хранят се нощем, докато човекът спи. Обикновено това се случва между 1 и 5 сутринта, когато са най-дълбоките фази на съня.

Нападат откритите части на тялото – лице, шия и крайници, но могат да достигнат и до други места. Хранят се между 3 и 15 минути, като тази продължителност зависи от етапа на развитие, в който се намират. Възрастната дървеница утолява глада си доста по-продължително, сравнено с по-младите представители на вида.

При сериозно заразяване, човек може да бъде ухапан около 500 пъти за една нощ. Следите от ухапванията обаче често се бъркват с тези от други кръвосмучещи. Това е още една от предпоставките, които могат да забавят идентифицирането на проблема.

Ухапванията от дървеници имат няколко отличителни особености, които подпомагат да се потвърди тяхното присъствие. Ето и кои са те:

  • появяват се червени подутини, без да има червена точка в центъра им;
  • следите са локализирани върху лицето, шията, ръцете и краката, а не върху сгъвките на колената и лактите, както при ухапванията от бълхи например;
  • белезите са в прав или зигзагообразен ред, а не групи;
  • симптомите не се проявяват веднага, за разлика от тези при ухапвания от други насекоми;
  • засегнатите участъци могат да станат много възпалени и забележими и се задържат по-дълго, спрямо тези от комарите например.

Какви са последствията за здравето

Най-важният въпрос е дали дървениците пренасят болести и зарази. Отговорът е, че в тях са открити над 40 патогена, но няма категорични доказателства, че предават каквито и да било болестотворни организми на хората. Това твърди задълбочения анализ на Националният център за биотехнологична информация към Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ, посветен на клиничното значение и възможностите за контрол на дървениците. Какви са все пак възможните реакции и колко опасни могат да бъдат, според същото издание, обобщаваме по-долу.

1.    Кожни раздразнения

Ухапването от дървеница започва безболезнено, тъй като прокарвайки своя игловиден хобот в кожата, тя отделя обезболяващ агент. Проявяването на симптоматика може да отнеме няколко дни. Но обикновено тя се изразява в появата на червени петна с размер под 5 mm. Те обаче могат да се превърна в остра уртикария – обрив, характеризиращ се със зачервяване и силен сърбеж. Тежестта на реакцията зависи както от индивидуалните особености на всеки организъм, така и от броя на ухапванията.

2.    Инфекции на кожата

Силният сърбеж може да доведе до образуване на отворени разни върху кожата. Те от своя страна са предпоставка за навлизане на микроби и бактерии в организма и при липса на навременно лечение могат да причинят инфекция. Разрастващо се зачервяване около раната и увеличен оток, са само някои от симптомите на бактериалната кожна инфекция.

3.    Анафилактичен шок

Реакцията може да прерасне в анафилактичен шок. Той се характеризира със задух, кашлица, изпотяване, световъртеж,  спад на кръвното, едва доловим пулс и други. Хората с нисък имунитет или с предшестващи заболявания, като алергии и астма, са изложени на по-висок риск от подобна реакция. Анафилактичният шок се случва рядко след ухапване от дървеница, но е напълно възможно последствие.

4.    Стрес и безсъние

Животът в домакинство, заразено с дървеници, може да бъде много стресиращ, поради бързото им разпространение из дома и постоянни нападения. От друга страна, ухапванията в областта на лицето и шията, могат да са причина за социална изолация. Всичко това предизвиква безпокойство, а не рядко и безсъние. Мисълта за пълзящи буболечки, възпрепятства спокойното и безпроблемно заспиване. Продължителният стрес и липсата на сън, от своя страна влошават качеството на живот и общото здравословно състояние.

Какво да направя в случай на ухапване

Първата стъпка при съмнение за ухапване от дървеници е свързване с личния лекар. Обикновено той назначава симптоматично  лечение. Терапията най-често включва прием на кортикостероиди или антихистамини, които да облекчат сърбежа и раздразнената кожа. Ако следите от ухапването не изчезнат до две седмици, пациентът следва да потърси медицинска помощ отново.

Как да се справя с нашествието oт дървеници

В повечето случаи наличието на дървеници се открива твърде късно, когато са се размножили и броят им е нараснал значително.

Самостоятелното справяне с проблема, често или не води до ефективни резултати, или  причинява негативни последствия за човешкото здраве. Изискват се познания и опит за достигане на сигурни резултати.

Практиката показва, че най-ефективният метод в борбата с дървениците е използването на комбинация от препарати – отрова, бързо действащ агент и вещество, което действа върху целия жизнен им цикъл.

Едновременно с това, препаратите трябва да са щадящи към човешкото здраве и околната среда и да отговарят на изискванията на регулаторните институции. Не на последно място, те следва да се използват от квалифицирани специалисти, които разполагат с нужните знания и оборудване за употребата им.

Ако търсите сигурен начин за справяне с нашествието на дървеници от професионален екип, чрез използването на високоефективни и щадящи препарати, свържете се с нас тук.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари