Saturday, 22 June, 2024
НачалоГризачиЩети които гризачите могат да причинят

Щети които гризачите могат да причинят

Гризачите са малки, но това със сигурност не им пречи да унищожат всичко до което се докопат. Въпреки, че напоследък е много популярно някои гризачи да бъдат отглеждани като домашни любимци, за много от нас, те си остават неприятни неканени гости, които създават купища проблеми и главоболия.

Какви вреди всъщност могат да причинят гризачите?

Една от най-големите вреди, които гризачите могат да причинят в дома ви, се съдържа в името с което ги назоваваме. Те са гризящи бозайници, които могат да унищожат структурите дори и на най-здравите сгради, да нагризат новите ни мебели и да изплашат нас, децата ни, както и домашните ни любимци.

Гризачите обаче носят много повече, от тези дребни домашни повреди. Те могат да навредят на озеленяването и земеделието. Тук не става само въпрос за мишките и за плъховете, защото катериците например, които на пръв поглед са изключително сладки и безвредни, са известни с това, че се хранят с корените на растенията. Друг неприятен факт за гризачите е, че те разпространяват най-различни зарази, които могат да доведат до смъртоносни болести, като салмонела, глисти и дори чума.

плъх върху кухненски плот

Как да разберем, че домът ни е нападнат от гризачи?

Един от белезите, че имате гризачи, главно плъхове или мишки, у дома, са техните изпражнения. Изпражненията от плъховете са сравнително по-големи от тези на обикновените мишки и се случва хората да ги бъркат с изпражненията на котките. Ако сте сигурни обаче, че нямате котки в близост до дома си и започнете да намирате екскременти, големи около половин инч и черни/тъмнокафяви на цвят, тогава със сигурност си имате работа с плъхове и трябва да потърсите помощ от професионалисти.

Гризачите оставят следи, като гризат мебелите ви, затова е добра идея да обърнете внимание и на това. Ако започнете да усещате странни, неприятни миризми, подобни на миризмата от канал, както и да чувате драскащи шумове в малките часове на деня, със сигурност вие сте жертви на нападение от гризачи и веднага трябва да предприемете мерки за да се справите с проблема.

А за тези, които сами искат да се справят с възникналия проблем, ето и Как да направим капан за мишки в домашни условия?

Как влизат гризачите в домовете ни?

Гризачите най-често се промъкват през пукнатини в стените и дупки, на които не сме обърнали внимание навреме. Няма значение колко са големи пукнатините, това не спира гризачите да търсят топлината и храната, която домът ви ще им предостави през студените сезони. Повтаряме, че няма значение колко голяма и незабележима е дупката, защото е доказан факт, че плъховете могат да се промъкнат през пукнатина по-малка от еднолевка, а мишките, успяват да влязат и през пукнатина по-малка от монета от 2 стотинки.

Други места през които е възможно да влязат гризачи са отворените врати и прозорци. Особено ако живеете в близост до гора е добра идея да сложите мрежа на прозорците си, за да се предпазите от неканените гости, или поне да ги забележите преди да са се промъкнали в кухнята ви и да са нагризали остатъците от храна, боклукът и краката на кухненската маса. Дори да имате котка пазач, дори в България зачестяват случаите на огромни плъхове, които могат да навредят на домашния ви любимец.

Друго място през което успяват да се намъкнат гризачите, са покривите, кализационните и вентилационните системи. Тези случаи са рядкост към момента, но това не ги прави невъзможни. Добра идея е да проверявате климатиците си, тръбите на абсорбаторите, както и канализацията си, защото се случва мишките и плъховете да влязат в дома ви точно от там.

Ако имате проблем с гризачите и препаратите, които се предлагат в супермаркетите не работят, потърсете помощ от професионалисти.

Интересни факти за плъховете

плъх вкъщи
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари