Thursday, 13 June, 2024
НачалоХлебаркиХлебарките почти са достатъчно еволюирали и е възможно скоро да бъдат невъзможни...

Хлебарките почти са достатъчно еволюирали и е възможно скоро да бъдат невъзможни за убиване с химикали

Учени твърдят, че пред човечеството стои изключително сериозен проблем. Твърди се, че хлебарките са станали много по-устойчиви, отколкото са били преди години и скоро, че се развият до такава степен, че практически, ще бъде невъзможно да се справим с тях с помощта на химикали. Не говорим само за обикновените спрейове за насекоми, които можете да закупите от кварталния магазин, а за цели химически класове, които специалистите използват за да контролират популацията им.

Откъде се появиха хлебарките?

Скоро начините да ги контролираме ще се сведат до използването на капани, както преди векове. Интересното за хлебарките е, че еволюират много по-бързо, от други видове насекоми. Само за едно поколение те могат да натрупат имунитет и препаратите, които им действат в момента, да не ги засягат изобщо. Всеизвестен факт е, че тези вредители живеят добре с хората, защото се хранят с това, с което се храним и ние. Техния период на репродукция е три месеца, като за това време една средно статистическа хлебарка снася приблизително петдесет яйца.

С всеки изминал ден, се доближаваме все повече до ерата на „суперхлебарката“. Немските хлебарки се развиват изключително бързо, според последни проучвания и успяват да се запазят от спрейовете за насекоми с които ние се опитваме да ги унищожим. Интересен факт е, че хлебарките стават резистентни и към химикали на които никога не са били изложени, което прави борбата с тях още по-трудна и дори почти невъзможна.

Борба с хлебарките

Учените направиха експеримент и тестваха няколко различни метода за борба с хлебарките – абамектин, борна киселина и тиаметоксам. Експериментът продължи 6 месеца, и беше проведен в голям процент от апартаментите, където има проблем с хлебарките. При една сесия, трите различни химикала се сменят на всеки месец, а след това се проверява какъв е резултатът. Те използваха и само два материала, които са от различни класове, както и друг, към който е доказано, че хлебарките имат ниска резистентност.

Без значение от препаратите, които бяха използвани по време на експеримента, учените нямаха успех в намалянето на популацията от хлебарки. Дори при третирането с един от химикалите, тяхната популация нараства с 10%. В повечето апартаменти в които е проведен експеримента, популацията на хлебарките нараства, тъй като те започват да развиват резистентност. Атаката при която са използвани три от химикалите е успяла да поддържа, но не и да намали броя на хлебарките.

Направени са и редица лабораторни изследвания и тестове, за да се стигне до окончателни резултати. Те показаха, че огромна част от хлебарките, както и новите поколения, които те създават и ще създават за напред, са съществено по-имунизирани, към определен вид химикали за борба с вредителите.

Борба с хлебарките, чрез дафинов лист

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари