Saturday, 22 June, 2024
НачалоОсиХак за премахване на оси с бензин: Ефективен или опасен?

Хак за премахване на оси с бензин: Ефективен или опасен?

Осите могат да бъдат досадни и дори опасни, но един нов и спорен хак, използващ бензин, е станал популярен в интернет. Въпреки че методът е привлекателен за много хора, въпросът остава – колко е безопасен и ефективен той?

В последно време, потребителите на TikTok са започнали да покриват малки гнезда на оси с чаши бензин. Тази тенденция, която убива десетки оси, е предизвикала голямо вълнение сред потребителите на Reddit. Бензинът кара осите да избягват гнездото си, преди да паднат в чашата и да се удавят в течността.

Но този акт е бил описан като “ужасен” от потребителите на Reddit, които призовават хората да “ги оставят на мира”, тъй като осите са изключително важни насекоми, тъй като те опрашват цветята и убиват вредители, които носят болести, които могат да представляват заплаха за хората.

Въпреки това, някои защитават убийците на оси, с аргумента, че осите са агресивни и често правят гнезда близо до входовете на къщите. “Не мисля, че ни трябва геноцид на осите или нещо подобно, но няма нищо грешно да се отървем от тези, които строят близо до дома ви”, аргументира един потребител на Reddit.

Според проучване от 2018 г., публикувано в списанието Ecological Entomology, и пчелите, и осите са два от най-важните организми за човечеството. Те и двете опрашват нашите цветя и култури – но осите също унищожават вредители и насекоми, които пренасят човешки болести.

Вместо да подкрепяме онлайн тенденция, която е вредна за осите, има и други начини да съжителстваме безопасно. Когато става въпрос за следващия ви пикник, носете светли цветове, избягвайки лилави и сини оттенъци, които привличат осите. Когато избирате слънцезащитен крем или парфюми, не избирайте лимонов аромат, тъй като той се възприема като феромон на пчелата, който привлича вниманието на осите.

Ако оса се приближи, останете спокойни и събрани, тъй като те само инспектират околната среда, така че останете неподвижни, за да сигнализирате, че не представлявате опасност за тях. Насекомите улавят вашето присъствие заради дъха ви, затова опитайте да задържите дъха си поне 10 секунди, така че те вече да не усещат вашето присъствие и да ви оставят на мира.

Ако все пак ви ужилят, измийте областта със сапун и вода, обвийте студен компрес около ръката си за интервали от 10 минути, за да помогнете за предотвратяване на отока, и приемете антихистамин като Benadryl или Claritin. Ако тези опции не помогнат и имате тежка алергична реакция, използвайте EpiPen по ваша преценка и незабавно отидете в болница за допълнителна помощ.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари