Saturday, 22 June, 2024
НачалоГризачиУчени увеличават живота на мишките.

Учени увеличават живота на мишките.

Може ли науката да увеличи живота и на хората?

Всеизвестен факт е, че през годините продължителността на човешкия живот се е увеличила драстично. В древността човек на 30 години е бил считан за възрастен, а днес това е възраст, която хората са в разцвета на силите си. В периода между 1900 година и 2020 година, продължителността на човешкия живот е нараснала с повече от два пъти, като в момента тя е 73,4 години.

Учените правят експерименти и с течение на времето успяват да удължат продължителността на  живота на един от малките гризящи бозайници, които ние считаме за вредител и се опитваме всячески да се отървем от него, ако го видим в дома си, а именно мишката.

Доказано е, че рапамицинът, който е често предписван след трансплантации, за да се предотврати отхвърлянето на органи, увеличава продължителността на живота на мишки на средна възраст с почти 60%. Учените откриват нова схема за да се справят с процеса на стареене и тя е, да препрограмират старите клетки в по-младо състояние.

Дали има шанс това да се случи и при човешкия организъм? Това е въпрос, който учените си задават от години насам и търсят начини да достигнат до „лечение за смъртта“. Между 1900 г. и 2020 г., средната продължителност на живота на човешкия организъм се е увеличила с над два пъти, над средното за тогава. Това постижение все пак не може много да зарадва човешката раса, защото заедно с нарастването на продължителността, изключително нараства и процента на хроничните и дегенеративните заболявания. Стареенето продължава да бъде един от най-големите рискови фактори, когато става дума за заболявания като тези на сърцето, Алцхаймер, диабет, белодробни инфекции, както и рак.

Когато стареем, все повече попадаме във възрастова група, която е по-склонна да бъде жертва на сериозни заболявания. Ако учените успеят да се справят с този въпрос, то тогава със сигурност, ще успеят да открият и ключа на по-дългата продължителност на живот.

Тук обаче, ние хората си задаваме един малко по-философски въпрос – Дали искаме да живеем вечно?, както и колко дълго искаме всъщност да живеем? Колко дълго е достатъчно да живеем?

За момента отговор на тези въпроси не може да се даде, но едно е сигурно – повечето хора, не искат да живеят вечно. Те не смятат, че това е добра идея, особено ако страдат от хронични заболявания, сърдечни проблеми или болести за които няма лечение. Какъв е смисъла да живееш дълго, ако се мъчиш?

Ако може да бъде гарантиран по-здравословен начин на живот и по-здравословно съществуване като цяло, без болести и мъки, едни 20 или 30 години над средната продължителност, със сигурност биха звучали добре.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари