Saturday, 22 June, 2024
НачалоЗмииУчени твърдят, че змиите правят салта, когато са под стрес

Учени твърдят, че змиите правят салта, когато са под стрес

Змията джудже беше забелязана да прави „трик“ подобен на салто, за да избяга от приближаваща опасност. Изследователи направиха запис на този вид змия да изтласква тялото си напред с висока скорост, за да избяга от опасността, която приближава към нея.

Когато се почувства застрашена или уплашена, змията може да направи салто, като се преобръща с глава над опашката си, за да разсее врага. Това е първия вид подобно движение, което е записано при подобен вид влечуго. Голям процент от змиите, съскат, нападат или бягат от хищниците, които защитават живота им. Вече обаче е доказано, че змиите джуджета използват един по-интересен подход, за да се защитят и да отвлекат вниманието на похитителите си.

Невероятните способности на змиите

змия

Професорът от Университета в Малайзия, казва, че е наблюдавал движенията които този вид змия извършва, при провеждането на изследване. Следващия път, той е имал специално оборудване с което е успял да запише триковете които змията джудже е направила, когато се е почувствала в опасност. Учените са изненадани от поведението на вида и твърдят, че тези салта, които змиите правят, са изключително интересни за наблюдение и изследване.

През лятото на 2019 година, изследователи откриват възрастна змия джудже в Малайзия и когато се приближават за да я разгледат, тя започва да се търкаля, защото ги приема като опасност. Змията се изкривява във форма, която наподобява буквата S, след което повдига тялото си от земята, а след няколко секунди, тя успява да повдигне цялото си тяло във въздуха. Това учените описват като салто, което змиите от този вид правят, когато са под стрес.

С помощта на каскадите, които змията прави, тя успява да се движи много по-бързо, отколкото като просто се опита да избяга от опасността. Това което прави, също така е начин, тя да успее да разсее врага, за да си спечели повече време за бягство. Според изследователите, този начин, обаче рядко се използва от змиите, тъй като изисква изключително много енергия. Те предполагат, че за да станете свидетел на такова салто, змията която наблюдавате трябва да е изключително уплашена.

Това шокиращо ново откритие, може само да ни докаже, че дори след цялото развитие, през което е минал светът, все още има много неща които не знаем, както и още повече които сме на път да открием. В следващите години, се очаква да се направят още проучвания на вида, както и да се отговори на въпроса, кои видове всъщност могат да извършват подобни трикове.

змия
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари