Saturday, 22 June, 2024
НачалоКомариУчени разработват нова генетична технология за спиране на разпространението на малария

Учени разработват нова генетична технология за спиране на разпространението на малария

Маларията е една от най-смъртоносните болести в света, като ежегодно причинява смъртта на над 400 000 души. Болестта се предава чрез ухапвания от заразени комари и засяга най-вече деца под 5-годишна възраст.

В момента няма ефективно лечение за малария, а единственият начин за предотвратяване на разпространението на болестта е чрез контрол на популацията на комарите. Учени от Университета на Калифорния, Беркли са разработили нова генетична технология, която може да помогне за спиране на разпространението на малария.

Генетична технология използва CRISPR/Cas9 система за редактиране на гени, за да направи комарите устойчиви на малария. CRISPR/Cas9 системата е способна да се прицелва и премахва специфични гени от ДНК на комара. В този случай учените са използвали CRISPR/Cas9 системата, за да премахнат гена, който позволява на комара да предава малария.

Учените са тествали новата си технология върху група комари и са установили, че тя е 100% ефективна в предотвратяване на разпространението на малария. Технологията все още е в начална фаза на развитие, но учените са уверени, че тя може да има голямо въздействие върху борбата с малария.

Как работи новата технология?

Новата технология използва CRISPR/Cas9 система за редактиране на гени, за да направи комарите устойчиви на малария. CRISPR/Cas9 системата е способна да се прицелва и премахва специфични гени от ДНК на комара. В този случай учените са използвали CRISPR/Cas9 системата, за да премахнат гена, който позволява на комара да предава малария.

Геномът на комара е съставен от ДНК, която е разделена на отделни гени. Всеки ген отговаря за производството на специфичен протеин. Генът, който позволява на комара да предава малария, се нарича P. falciparum erythrocyte membrane protein 1 (PfEMP1). Този ген кодира протеин, който се намира на повърхността на комара и позволява на комара да се придържа към червените кръвни клетки на човека. Когато комарът ухапе човек, той предава малария чрез инжектиране на PfEMP1 протеина в кръвта на човека.

Учените са използвали CRISPR/Cas9 системата, за да премахнат гена PfEMP1 от генома на комара. Това е направило комарите устойчиви на малария, тъй като те вече не могат да произвеждат PfEMP1 протеина.

Какво е бъдещето на тази технология?

Новата технология все още е в начална фаза на развитие, но учените са уверени, че тя може да има голямо въздействие върху борбата с малария. Технологията може да се използва за контрол на популацията на комари в райони, където малария е широко разпространена. Това може да помогне за намаляване на броя на случаите на малария и да спаси живота на милиони хора.

Въпреки това, е важно да се отбележи, че новата технология не е без рискове. Например, ако технологията бъде използвана неправилно, тя може да доведе до появата на нови щамове на малария, които са устойчиви на лекарства. Необходимо е да се проведат допълнителни изследвания, за да се оценят потенциалните рискове и ползи от новата технология.

Въпреки рисковете, новата технология има потенциал да се превърне в мощно оръжие срещу малария. Тя може да помогне за спасяване на милиони животи и да направи света по-здравословно място.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари