Thursday, 13 June, 2024
НачалоМравкиНякой хора могат да надушат мравките… Как се случва това?

Някой хора могат да надушат мравките… Как се случва това?

Всеки човек е различен и интересен по свой начин. Генетиката на хората е устроена така, че да има огромно влияние върху това което харесваме и това което не чак толкова.

Някои хора например, обожават различни миризми и вкусове, като на кориандър и лавандула. Други не са на същото мнение обаче и смятат, че тези растения имат вкус на сапун или ароматизатор. Това се случва благодарение на ген, който влияе на нашите рецептори за обоняние и ги променя. Следователно, хората които не харесват аромата на кориандър са изумени, че някой може да готви с тази подправка и после да яде от наготвеното. Друга група от индивиди, която обаче харесва миризмата и оценява вкуса на билките, не разбират какъв е проблема.

Естествено като при всеки дебат, всяка една от двете страни смята, че не може да бъде в грешка. „Войната“ се води в популярната сред млади и стари, платформа за кратки видеа – ТикТок.

Едно от видеата което се радва на голяма популярност е на американска инфлуенсърка, която под свой пост в социалната мрежа написа: „Вие ми казвате, че има хора, които не надушват мравките?“. Постът на инфлуенсърката, накара хората в мрежата да си зададат много въпроси. Коментарите обаче са още по-учудващи, защото в отговор на твърдението на момичето, което казва, че мрази миризмата на мъртви мравки по тротоара, много от последователите и са съгласни с нея. Коментарите са „Намерих хора като мен“, както и „Мислех, че съм само аз!“.

Мравка

Мравките се самолекуват

Коментарите са не само положителни обаче, защото много хора не са съгласни с момичето и твърдят, че тя просто иска внимание и, че е невъзможно мравките да имат мирис, който хората да могат да усещат.

Науката обаче се включи в дебата и доказа на една от страните, че греши. Изследователят на мравки Клинт Пеник, каза, че огромен процент от често срещаните видове мравки, наистина имат остра миризма, когато изпаднат в беда или животът им е застрашен. Някои видове издават миризма, която може да се уподоби на синьото сирене     , защото в телата им се съдържа феромон, който може да се открие и в плесента със син оттенък, която се съдържа в сиренето.

Има и видове, които пръскат разяждащ химикал, наричан мравчена киселина. Този химикал, има аромат на оцет, или на лак. Когато малките вредители почувстват, че живота им е в опасност, е възможно да усетите подобна миризма. Цитронеловите мравки пък, имат аромат на лимон, а за мравките с челюсти се смята, че миришат на шоколад. 

Защо обаче, само някои хора твърдят, че мравките наистина имат аромат, а други не могат да го уловят? Консенсусът до който се стигна е, че това се дължи на гените на хората, за които споменахме по-рано. Ако имате определени гени в тялото си, че възприемате някои аромати по-лесно. В този случай, мравчената киселина е идиосинкратичен аромат.

Този феномен все още се изследва от специалистите и в момента не може да се направи много по въпроса, ако имате ген и долавяте миризмата на мравки, която ви дразни. Няма значение дали усещате мириса, ако мравките са наблизо, или само когато са в опасност. И в двата случая, това означава, че имате умението и гена за надушване на мравки.

А вие можете ли да подушите мравките?

Плодови мушици с рисунки на мравки по крилете си.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари