Saturday, 22 June, 2024
НачалоГризачиНю Йорк пред екологична катастрофа: Какво ще стане, ако всички плъхове изчезнат?

Ню Йорк пред екологична катастрофа: Какво ще стане, ако всички плъхове изчезнат?

Въпреки че плъховете са част от градската среда на Ню Йорк от поне 250 години, те са технически инвазивен вид, от който можем да се освободим, според експерти. Двама изследователи на плъхове обясняват какво би се случило, ако тези гризачи изчезнат през нощта.

Историята на плъховете в САЩ
Плъхът от вида “Norway rat”, известен още като кафяв плъх, е широко разпространен по целия свят и вероятно е пристигнал в Северна Америка през средата на 18-ти век. От Източното крайбрежие, плъховете започнали да се разпространяват. Днес Ню Йорк е третият най-засегнат от плъхове град в САЩ, според Orkin, и реалността е, че градовете просто не се нуждаят от тях.

Без плъхове в града
Въпреки че плъховете са в Северна Америка от стотици години, те не играят съществена роля в поддържането на екологичния баланс в градовете, където са се настанили. “Не мисля, че плъховете са важна част от градската екосистема,” казва биологът Джейсън Мънши-Саут от Университета Фордхам. “Ако те изчезнат, това няма да ни засегне по никакъв отрицателен начин.” Един доклад оценява, че от 1600 година насам плъховете, въведени на острови, са причинили между 40% и 60% от всички изчезвания на рептили и птици. С обилните количества отпадъци, достъпни за градските плъхове, те може би не атакуват дивата природа в същите числа.

Положителният ефект от изчезването на плъховете
Най-положителният ефект би бил върху хората, които живеят на улицата или в сгради, където плъховете са нахлули. “Установихме, че хората изпитват редица психически проблеми от живота сред плъхове,” казва Кейли Байърс, заместник-директор на Канадския кооператив за здравето на дивата природа в Британска Колумбия, включително стрес и тревожност.

Как да се освободим от плъховете?
Намирането на нови и ефективни начини за унищожаване на плъховете няма да ги елиминира от нито един град, според двамата изследователи. “Когато се фокусираме върху тази убийствена менталност, менталността за премахване, често пропускаме основната причина защо плъховете са там на първо място,” казва Байърс. “Това е храната, която правим достъпна за тях. Това са местата, където те могат да копаят. Това е водата. Това е нашата собствена взаимодействие с нашата среда.”

Заключение
Въпреки че идеята за град без плъхове звучи примамливо, реалността е, че в повечето места това няма да се случи. Дори и да живеете на остров, “

трябва също да се уверите, че хората не продължават да внасят плъхове на острова,” казва Байърс.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари