Saturday, 22 June, 2024
НачалоОсиНа какво може да ни научи начинът по който живеят осите?

На какво може да ни научи начинът по който живеят осите?

Учените са прекалено заети с гризачите и насекомите, които унищожават реколти в световен мащаб и се размножават със скоростта на светлината. Осите, остават някъде на заден план и е странно, че знаем толкова малко за тях и за начина по който съществуват те.

Обществата в които осите се движат са изключително разнообразни, което ги прави страхотен пример за социален начин на живот при насекомите. Изследванията които се правят за тях, често са свързани със сравняване на начина им на живот, с този на други насекоми, като мравките или пчелите. Тези сравнения помагат на човешкия род, да разбере как всъщност са се развили насекомите, както и обществата в които живеят те.

Изследването показва как точно протича живота на кралицата оса, както и на всяка една от работничките и. Откритието доказва гледната точка за молекулярната машина, която кара обществата на насекомите да работят в синхрон. Начина по който осите разпределят ролите си, по подобие на начина по който хората го правят – съществуващите касти – кралица и работници. Учените смятат, че това е тайната на успеха на обществата на насекомите, не само при осите, а при мравките и пчелите също. Смята се, че кастите са еволюирали повече от осем пъти, до момента, което прави работата на осите още по-изпипана.

оси и кошер

След излюпване на първото и яйце, кралицата на осите започва да произвежда все повече и повече яйца, което значи, повече работници за кошера. Потомството ще продължи да разширява гнездото и да търси храна, за да подпомогне оцеляването на цялата група. Работниците няма как да станат кралици в бъдеще. По подобие на начина по който човешкото тяло работи, кралицата и нейните работници поделят задълженията си, което създава една рутина, както и унисон, който помага на осите да оцелеят по-лесно и за по-дълго време.

Учените все още не знаят, как точно осите избират своята кралица. Благодарение на напредъка в молекулярната биология обаче, сега е доказано, че кралиците и работничките и, в обществата, са разновидности на един и същ геном. Физиологичните, както и поведенческите различия, които се наблюдават, позволяват на кастите да изпълняват своите задачи. Това се дължат на факта, че споделените гени на колонията се активират по различен начин и всеки може да изпълнява различни задачи.

Един от проблемите който срещат учените, при провеждане на изследванията си е, че сравняването на данни за различни видове, както и за техните методи, е трудно да се случи в лабораторни условия. Сложността на обществото също е от голямо значение за работата на изследователите, които провеждат експериментите с оси, като ги сравняват с други насекоми с подобен начин на живот. Споделеният молекулярен набор, предоставя основния начин по който работят някои по-прости общества. Когато става дума за по-сложни такива, обаче, са необходими допълнителни молекулярни процеси. Новите проучвания, показват, че начинът по който работят и живеят жълтите оси, всъщност е много по-сложен, отколкото се е смятало до този момент.

Еволюцията се наблюдава при всяко едно живо същество, с течение на времето. Учените смятат, че най-важното което можем да научим от осите е, че за постигане на общата цел, обществото трябва да работи заедно в унисон. Изследванията на оси, ще продължат и за в бъдеще, като се надяваме резултати за по-сложните общества, да получим скоро.

Оси – вредители ли са?

оса
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари