Saturday, 22 June, 2024
НачалоБез категорияНашествие на азиатски стършели в Люксембург застрашава пчелите и биоразнообразието

Нашествие на азиатски стършели в Люксембург застрашава пчелите и биоразнообразието

Азиатски стършели (V. velutina nigrithorax) унищожават със страшна скорост медоносните пчели в Люксембург, нанасяйки огромни вреди на пчеларството и заплашвайки целия сектор, а и екоравновесието в района.

Тези агресивни насекоми, известни със своята хищническа природа, имат особено предпочитание към медоносните пчели, които играят ключова роля за опрашването на редица култури. Стършелите атакуват пчелите, най-често дебнейки в близост до кошера, и безмилостно ги обезглавяват. Могат също така да отмъкнат техни ларви и какавиди, които след това отнасят в гнездата си, за да хранят потомството.

Експерти и пчелари вече обединяват усилията в търсене на решения за контрол и ограничаване на разпространението на този инвазивен вид в Люксембург. Засега обаче нещата не изглеждат оптимистично.

Обречена ли е битката с азиатския стършел?

Тиаго де Соуса, биологът, който координира управлението на инвазивни видове в Администрацията на природата и горите (ANF) в Люксембург, казва, че Азиатският стършел се появява за пръв път в града-държава през 2000 г. През 2022 г. специалистите откриват 12 гнезда, а на следващата година 30. В едно гнездо има средно около 12 000 стършела.

До този момент унищожаването на гнездата е най-ефективният начин за борба с нашествията на азиатските стършели. За съжаление, специалистите успяват да открият едва 30-40% от всички гнезда.

Според Соуса, разпространението на инвазивния вид в Люксембург, а и в цяла Европа, е лавинообразно, и е само въпрос на време стършелът да колонизира цялата страна. В градските райони, където са по-лесни за откриване, азиатските стършели унищожават около 60% от популацията на пчелите, а в селските са по-трудни за откриване и могат сравнително незабелязано да продължат своето разпространение.

Как азиатският стършел „завладява“ Европа

Смята се, че победоносния поход на азиатския „жълтокрак“ стършел в Европа започва със случайното му пренасяне във Франция от Китай през 2004 г. Бързо се разпространява из цялата страна, напредвайки с приблизително 60-80 км на година, а след това се появява и в редица европейски държави – Испания, Португалия, Белгия, Италия, Германия, Великобритания и други. В последните години Обединеното Кралство се наблюдава рязко увеличаване на популациите на този вид стършел и пчеларите там също са доста обезпокоени.

Проблемът с медоносните пчели в Европа се разисква все по-често и в европейските институции. По-рано тази година група италиански евродепутати призоваха за вземане на мерки срещу азиатските стършели на европейско ниво.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари