Saturday, 22 June, 2024
НачалоГризачиМъж иска огромна сума като обезщетение от дирекцията на затворите, поради ухапване...

Мъж иска огромна сума като обезщетение от дирекцията на затворите, поради ухапване от дървеници

Затворник предяви иск към Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Той претендира за 400 000 лева компенсация, след като е прекарал години в мръсни килии и е получил здравословни проблеми, сочи мъжът, в жалбата си до Административния съд в Пазарджик.

Обезщетението което е поискал, е за периода от 28 юни 2018 до 31 януари 2022 г. Това е времето през което мъжът е пребивавал в Софийски затвор, а след това – в затворническото общежитие в Кремиковци, както и в Пазарджишкия затвор. Той твърди, че битовите условия на които е бил изложен, са му причинили редица неприятности.

Мъжът разказва за живота си в затвора и за условията в които е пребивавал. Бил е настанен в пренаселени и мръсни килии, с под 3 квадратни метра, площ на човек, наличие на дървеници, хлебарки и гризачи в килиите, които са преносители на различни зарази и представляват голяма опасност за здравето и живота на човек. Липсвал е, също така и обособен санитарен възел с постоянно течаща топла и студена вода. Човекът е получил проблеми, още когато е бил в затвора и не е получил адекватното лечение за заболяванията си, което му е било прилагано в началото на престоя му в Пазарджик. Спирането на лекарството „Конарекс“, което той е използвал за да се справи с проблемите, и което според ищеца е било  от първа необходимост. В следствие на това нечовешко условие, мъжът извършва, така наречената от него, гладна стачка, която също влошава състоянието му и е прекратена поради опасност от фатален край.

В отговор на този иск, дирекцията на затворите представи справки, според които условията на живот за конкретния лишен от свобода, не са били чак толкова лоши, колкото ги представя той. И на трите места му било осигурено жизнено пространство от над 4 квадратни метра, килиите имали санитарен възел със студена и топла вода, а в тази в Пазарджик дори бил извършен ремонт. Затова и съдът не приема показанията на двамата свидетели на ищеца, които казват, че в помещенията имало дървеници и хлебарки. Съдът смята, че ако са се появявали вредители, причината е била в лошата хигиена, която е отговорност на самите лишени от свобода.

Представените документи сочат още, че мъжът не е лишен от правото да се лекува. В миналото е имал личностни разстройства, но в Пазарджик му е оказана психиатрична помощ, като му е изписан медикамент, към който не се изгражда зависимост. За около година и половина е постигнат положителен ефект, което е довело до излекуване на бензодиазепиновата зависимост на затворника.

Исковата молба на мъжа е изцяло отхвърлена и вместо да получи исканите 400 000 лева, той ще трябва да плати разноски по делото от 588 лева. Решението все пак не е окончателно и ищецът ще има шанса да го обжалва пред тричленен състав на Административния съд, за да постигне, исканата от него справедливост.

От години се критикуват условията в българските затвори, от хора които са пребивавали там, техни близки, както и от работници. През годините обаче са направени много реформи, които да подобрят условията на живот за затворниците.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари