Tuesday, 23 July, 2024
НачалоЗмии47-годишен мъж е хоспитализиран след ухапване от змия край Благоевград

47-годишен мъж е хоспитализиран след ухапване от змия край Благоевград

С наближаването на финала на UEFA EURO 2024, повечето мъже се интересуват предимно от футбол. Не всички обаче. Тази сутрин 47-годишен мъж е бил настанен в реанимацията на многопрофилната болница в Благоевград след ухапване от змия. Човекът е ходил за гъби.

Не се съобщава какъв е видът на змията, а само, че мъжът е ухапан по ръката и е в добро общо състояние. Припомняме, че това е втори такъв случай в областта – преди около 10 дни млада жена в Кресна бе ухапана от змия по крака.

Видове отровни змии в България

В България има няколко вида отровни змии – усойница, пепелянка, вдлъбнаточел смок и аспида (каменарка). Най-широко разпространени и опасни за човека са пепелянката и усойницата.

Пепелянката е по-едрата и по-силно отровната от двете змии. Тя има разпознаваемо рогче на върха на муцуната и се среща из цялата страна, като обича слънчеви места на по-ниска надморска височина, докато усойницата предпочита планински, влажни райони.

В Югoзaпaднa Бългapия, и по-конкретнов Caндaнcĸo-Πeтpичĸaтa ĸoтлoвинa, се среща още един вид змия – котешката. Макар че притежава отрова, с която умъртвява жертвите си – предимно дребни гущери и гризачи – не е установено със сигурност дали е опасна а човека.

Какво да правим при ухапване от змия

  • Не се панирайте
  • Потърсете медицинска помощ
  • Опитайте се да запомните как изглежда змията
  • Пийте повече течности
  • Избягвайте да движите засегнатия крайник
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари