Saturday, 22 June, 2024
НачалоЗмии"Морските змии: Еволюцията възстанови цветното виждане чрез рядка генетична промяна"

“Морските змии: Еволюцията възстанови цветното виждане чрез рядка генетична промяна”

Заобикалящият ни свят е пълен със загадки, които науката продължава да разгадава. Една от тези загадки е свързана с морските змии и тяхната способност да възстановят цветното виждане, което е било изгубено от техните предци. Това е историята за една уникална еволюционна промяна, която демонстрира как животните се адаптират към променящата се околна среда.

Морските змии и цветното виждане

Ранните змии изгубиха цветното си виждане по време на адаптацията си към начина на живот в условия на слаба светлина, като например при ровене в земята. Въпреки това, морските змии, които обитават по-светли морски среди, успяха да възстановят цветното си виждане. Две от четирите запазени копия на гена на змията за опсин SWS1 развиха нова чувствителност към по-дългите вълни, които са доминиращи в океанските среди, което позволява по-добра разлика в цветовете.

Какво означава това?

Тази адаптация вероятно позволява на морските змии по-добре да различават хищници, плячка или потенциални партньори срещу цветните морски фонове. Възникването на цветното виждане при морските змии контрастира с еволюцията на опсините при бозайниците като прилепи, делфини и китове, които претърпяха допълнителни загуби на опсини при адаптиране към условия на слаба светлина и водни среди.

Заключение

Тази уникална еволюционна промяна подчертава факта, че природата непрекъснато се адаптира и променя, за да се справи с предизвикателствата на околната среда. Морските змии са пример за това как едно животно може да възстанови изгубена способност и да се адаптира към нова среда, като по този начин подобрява своите шансове за оцеляване.

Това е само една от многото удивителни истории, които науката ни разкрива. Всеки ден учим нещо ново за света около нас и за животните, които го населяват. И кой знае какво друго ще открием утре?

Източници

  1. eLife Sciences: Sea snakes have extra photoreceptor genes that let them see color underwater
  2. Neuroscience News: Sea Snakes Regained Color Vision Via Rare Genetic Evolution
  3. Genome Biology and Evolution: Multiple rod–cone and cone–rod photoreceptor transmutations in snakes
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари