Saturday, 22 June, 2024
НачалоКомариМаларията се завръща в САЩ: Какво трябва да знаем

Маларията се завръща в САЩ: Какво трябва да знаем

Скорошните случаи на малария в САЩ са предизвикали буря от теории за заговор в социалните медии, като много от тях свързват тези случаи с проект, подкрепен от Бил Гейтс, за освобождаване на генетично модифицирани комари. Но каква е истината зад тези твърдения и каква е ролята на тези комари в разпространението на маларията?


В последните два месеца в САЩ са открити пет случая на малария, разпространявана от комари – първи такива случаи за последните 20 години. Четири от случаите са открити във Флорида и един в Тексас. Това веднага предизвика вълна от теории за заговор в социалните медии, като някои потребители бързо предположиха, че работата, подкрепена от Бил Гейтс и свързана с комари, по някакъв начин е отговорна за тези случаи.

Една от тези теории гласи: “Маларията е открита във Флорида и Тексас, удобно в двата щата, където Бил Гейтс експериментираше с ГМО комари.” Друга теория предполага, че има заговор за насаждане на ваксина: “Маларията се появи във Флорида и Тексас за първи път от 20 години, след като компания, финансирана от Бил Гейтс, освободи милиарди комари във Флорида и Тексас.”

Тези теории обаче изкривяват фактите по повече от един начин. Първо, въпреки че Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е осигурила финансиране и подкрепа за борбата с маларията, тя не е финансирала никаква работа, свързана с освобождаването на комари в САЩ. Второ, идеята, че работата на биотехнологичната компания Oxitec, която освобождава модифицирани комари във Флорида като част от инициатива за контрол на болестите, би могла да е отговорна за разпространението на маларията, е абсолютно невъзможна.

Oxitec работи в САЩ, като освобождава генетично модифицирани мъжки комари от вида Aedes aegypti във Флорида с цел борба с болести, предавани от насекоми, като денге и Зика. Целта е модифицираните комари да се спарят с женските комари и да предадат генетична промяна в един протеин, която би направила всяко женско потомство неспособно да оцелее – така се намалява популацията на насекомите, които предават болестите

Източник: apnews.com

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари