Saturday, 22 June, 2024
НачалоОсиЛятото на осите: Необикновени факти, които ще ви изненадат

Лятото на осите: Необикновени факти, които ще ви изненадат

Осите – тези малки, но мощни насекоми, които често срещаме по време на летните месеци. Но колко много всъщност знаем за тях? От уникалните им стратегии за оцеляване до тяхната важна роля в природата, осите са далеч по-интригуващи, отколкото може да си представите. Ето пет удивителни факта за осите, които ще ви накарат да се замислите.

1. Кралицата избира местоположението на гнездото

Всяка колония на оси започва с една кралица – оса, която е преживяла зимата и е готова да започне нова колония през пролетта. Кралицата избира местоположението на гнездото и започва да го строи, използвайки смес от дървесни влакна и слюнка, за да създаде силна хартия, подобна на папие-маше.

2. Осите растат до възрастни за около седмица

След като кралицата положи яйцата си в гнездото, те се излюпват и растат до възрастни оси за около седмица. Възрастните оси поемат работата по намиране на храна и уголемяване на гнездото, докато кралицата продължава да полага яйца.

3. Гнездата на осите могат да бъдат големи колкото футболна топка

Работничките оси уголемяват гнездото през цялото лято и то може да достигне размера на футболна топка. Гнездата са светлокафяви, сиви или бели, в зависимост от типа дърво, което осите използват за изработка на пулпата.

4. Всяка оса има своя работа

Колонията на осите е като град – всяка оса има своя работа. Някои оси търсят храна и я носят обратно на медицинските сестри, които хранят и грижат се за ларвите. Други оси почистват гнездото, някои създават чисти клетки за още яйца на кралицата, а други са строители, които постоянно добавят етажи към гнездото.

5. Осите помагат на фермерите, като унищожават вредители

Някои видове оси не правят дом за себе си или за младите си. Те може да полагат яйцата си върху бавно движещо се насекомо като гъсеница. Веднъж като яйцата се излюпят, гъсеницата е изядена жива от

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари