Стотици хиляди американци са изложени на риск от развиване на алергия към месо, която се отключва след ухапване от определен вид кърлеж, предупреждават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ. Лошото е, че може изобщо да не го знаят.
Според информацията, разпространена от ЦКПЗ, са докладвани повече от 110 00 случая на алергията, чието научно име е алфа-гал синдром, само между 2010г. и 2022 г., повечето от които в източните, югоизточните и южните централни части на САЩ – от Канзас до Делауеър.
Миналия месец служители на Департамента на здравеопазването и околната среда на Канзас съобщиха за увеличаване на случаите на алфа-гал и други заболявания, свързани с кърлежи, на територията на щата. Експертите предупреждават, че много хора изобщо може да не подозират, че са заразени.
Какво е алфа-гал?
Кърлежите от вида Lone Star (Amblyomma americanum), които имат характерно бяло петно на гърба си, причиняват алфа-галактозидна алергия, по-известна като синдрома α-Гал. Това е алергия към червени меса и/или други животински продукти – заразените могат да развият симптоми след консумация на свинско, агнешко, говеждо, телешко и дивечово месо, както и млечни продукти и такива, съдържащи желатин (като желирани бонбони например).
Симптоми на алфа-гал синдрома
Колкото до симптомите на алфа-гал синдрома, те са най-различни: кожни раздразнения като сърбеж или зачервяване, стомашни проблеми като болки, гадене, повръщане и диария, подуване на устните, лицето, езика и гърлото или други части на тялото, затруднено дишане, ниско кръвно налягане, ускорен пулс, замаяност и анафилактичен шок. Последното е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.
Разпространението на тази сравнително нова патология не е ограничено само до Щатите, нито само до гореспоменатия вид кърлеж като вектор.
Алфа-Гал синдромът вече е докладван на всички континенти с изключение на Антарктида и най-малко осем вида кърлежи са потвърдени или предполагаеми причинители. Много случаи например са документирани и в южна Австралия, където появата на алергията се свързва с кърлежи от вида Ixodes holocyclus. В Европа причинител на заболяването е най-често вида Ixodes ricinus.
Досега основното притеснение на ухапаните от кърлеж беше заразяването с Лаймска болест. Сега след ухапване е препоръчително не само да се изследвате за това заболяване, но и да следите за евентуални алергични реакции след консумация на червено месо и млечни продукти, и ако е необходимо, да посетите личния си лекар или алерголог.