Tuesday, 23 July, 2024
НачалоКърлежиКърлеж, причиняващ хранителна алергия, върлува из САЩ

Кърлеж, причиняващ хранителна алергия, върлува из САЩ

Стотици хиляди американци са изложени на риск от развиване на алергия към месо, която се отключва след ухапване от определен вид кърлеж, предупреждават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ. Лошото е, че може изобщо да не го знаят.

Според информацията, разпространена от ЦКПЗ, са докладвани повече от 110 00 случая на алергията, чието научно име е алфа-гал синдром, само между 2010г. и 2022 г., повечето от които в източните, югоизточните и южните централни части на САЩ – от Канзас до Делауеър.

Миналия месец служители на Департамента на здравеопазването и околната среда на Канзас съобщиха за увеличаване на случаите на алфа-гал и други заболявания, свързани с кърлежи, на територията на щата. Експертите предупреждават, че много хора изобщо може да не подозират, че са заразени.

Какво е алфа-гал?

Кърлежите от вида Lone Star (Amblyomma americanum), които имат характерно бяло петно на гърба си, причиняват алфа-галактозидна алергия, по-известна като синдрома α-Гал. Това е алергия към червени меса и/или други животински продук­ти – заразените могат да развият симптоми след консумация на свинско, агнешко, говеждо, телешко и дивечово месо, както и млечни продукти и такива, съдържащи желатин (като желирани бонбони например).

Симптоми на алфа-гал синдрома

Колкото до симптомите на алфа-гал синдрома, те са най-различни: кожни раздразнения като сърбеж или зачервяване, стомашни проблеми като болки, гадене, повръщане и диария, подуване на устните, лицето, езика и гърлото или други части на тялото, затруднено дишане, ниско кръвно налягане, ускорен пулс, замаяност и анафилактичен шок. Последното е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

Разпространението на тази сравнително нова патология не е ограничено само до Щатите, нито само до гореспоменатия вид кърлеж като вектор.

Алфа-Гал синдромът вече е докладван на всички континенти с изключение на Антарктида и най-малко осем вида кърлежи са потвърдени или предполагаеми причинители. Много случаи например са документирани и в южна Австралия, където появата на алергията се свързва с кърлежи от вида Ixodes holocyclus. В Европа причинител на заболяването е най-често вида Ixodes ricinus.

Досега основното притеснение на ухапаните от кърлеж беше заразяването с Лаймска болест. Сега след ухапване е препоръчително не само да се изследвате за това заболяване, но и да следите за евентуални алергични реакции след консумация на червено месо и млечни продукти, и ако е необходимо, да посетите личния си лекар или алерголог.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари