Saturday, 22 June, 2024
НачалоГризачиКак да прогоним гризачите от градината, без отрова и капани

Как да прогоним гризачите от градината, без отрова и капани

Експерти в магазин за стоки за градината, дадоха съвети на градинари и земеделци, как да държат плъховете и други гризачи далеч от градините си, без да използват отрова и капани. Специалистите са цитирани от британското изданието Express, както и от БГНЕС.

На първо място, те съветват, че трябва да лишим плъховете от налични източници на храна: да премахнем кофите за боклук, от огради и стени, от които животното може да скочи вътре, както и да ги затворим плътно. Ако на обекта има хранилки за птици, трябва да се уверим, че те са оборудвани със система за защита от гризачи. Също така е необходимо навреме да се отстраняват падналите плодове, които започват да гният, защото миризмата им също е привлекателна за гризачите. В допълнение не трябва да се оставят потенциални убежища за плъхове в двора, като кофи, кашони и други. За целта трябва да се уплътнят пукнатините, водещи под селската къща и други сгради, да се премахне боклука, както и старите, мъртви растения от обекта.

Един от най-ефективните начини да изплашите плъхове от мястото са ароматните масла. Експертите добавиха, че плъховете имат чувствително обоняние и няма да им хареса особено ароматът на мента, евкалипт или цитронела. С няколко капки от тези масла, около зоната, която искате да защитите, ще се справите с плъховете и гризачите за нула време.

Какви други начини съществуват за прогонване на гризачите от градината?

Можете да използвате карамфил или карамфилово масло. Маслото има изключително силна миризма, която дразни и служи за прогонване на гризачите по същия начин както и при маслото от мента. Някои професионални препарати за прогонване на вредители също съдържат ароматни есенции и масла с подобен натурален произход.

Смлян черен също ще ви помогне в борбата с гризачите, защото той предизвиква дразнения на дихателните пътища и пречи на дишането. Поръсването с пипер на определени места от собствеността ви ще доведе до прогонване на вредителите.

Люти чушки, нарязани на дребно или лют червен пипер на прах. Ароматът на лютите чушка, както и на лютия смлян пипер действа, както и при хората – предизвиква кихане и дразнение на дихателните пътища. Можете да го поставите на местата от където минават натрапниците във вашата градина и до няколко дни със сигурност ще видите резултат.

Лук и чесън – Миризмата на лук е изключително неприятна, както за човека, така и за вредните гризящи бозайници. Така по естествен начин ще може да се отървете от нашествието в дома си. Ако решите да използвате чесън, трябва да го смелите, и да добавите към него вода, докато получите каша. Местата, по които преминават гризачите се напръскват с получената смес. Миризмата е изключително неприятна за тях и ще ги отблъсне бързо. Когато изсъхне, трябва да напръскате отново за да бъде ефектът, дълготраен.

Птичи пера и по-специално от бухал или сова, които са враг на дребните бозайници – Плашилата с форма на грабливи птици също служат за прогонване на гризачи, а с истински пера или трофеи на птици, гарантирано ще ги отблъснете от градината си. Съхраняването на остатъци от животни и птици обаче може да доведе до проблеми, най-добре ще е да заложите на професионални плашила за защита от вредителите.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари