Saturday, 22 June, 2024
НачалоГризачиКак да изгоним вредителите от градината си, с помощта на цветя!

Как да изгоним вредителите от градината си, с помощта на цветя!

Вие сте земеделец и не желаете да използвате препарати и химикали при обработката на вашата реколта? Ето някои съвети от preventa.bg, с които това няма да е необходимо!

Индустрията за борба с вредителите

Ако имате малки деца, домашни любимци или домашни животни, не е препоръчително да използвате химикали, които могат да навредят на здравето и живота им. Алергиите също са често срещана причина, поради която фермерите избягват да използват някои препарати. Има обаче, натурални начини, които ще са ви от полза, за да спасите реколтата си и да запазите близките си здрави.

Едно от най-популярните растения, което можете да засадите в градината си е невенът. Изключително цветно и красиво растение, с много добро приложение. Цветовете му се използват за да се направи отрова, която ще ви помогне да се отървете от листните въшки, както и да ги държите надалеч от производството си, за дълго време.

Друго такова растение е черният бъз, който пък е непоносим за охлюви, както и акари, които могат да се настанят в градината и да навредят на реколтата ви.

Ако имате жив плет в своята градина, е добра идея да засадите лопен около него. Тази чудотворна за земеделците билка, се среща в Европа, а също и в Азия и Северна Африка. У нас това растение носи и други наименования, като например бабяк, или овча опашка. Пригответе отвара от това растение с жълти цветове и ще се справите с листните въшки, които са нападнали градината ви, за нула време.

Друго изключително полезно растение е момината сълза, която не позволява на скакалците и молците да се доближат до реколтата ви.

Лайката пък, може да ви е от полза, ако имате проблеми с паяци, или белокрили.

Има и растения, които не само предпазват от, но и убиват вредителите, но ако искате да ги използвате, задължително трябва да внимавате, като използвате маска и ръкавици, когато приготвяте и използвате отварите, направени от техните цветове. Такива растения са вълчото грозде, както и бучинишът. Не забравяйте, че докато третирате градината си с някое от тези две растения, на терена не трябва да има деца, нито домашни любимци и животни.

Тревата тагетас, известна още като турта, която в миналото е използвана за лечение на проблеми, свързани с женската репродуктивна система, има способността да предпази вас и вашата градина от различни вредители. Това растение съдържа летливи вещества, които предпазват зеленчуците от гъбични инфекции. Хубавото е, че не трябва да полагате особени усилия, за да се справите с това растение. Може да засадите растението, изцяло декоративно, като направите лехи.

Ако отглеждате зеленчуци, каквито са доматите и краставиците, можете да засадите цветя около тях. Без значение какви са засадените от вас цветя, те ще отблъснат вредителите, които могат да нанесат щети върху производството ви. Ароматът на цветята отблъсква вредителите и привлича пчелите, които са изключително полезни за реколтата ви. Благодарение на токсичните вещества, които се отделят от цветята, микроскопичните циганчета, нападнали растенията ви, ще умрат мигновено.

Любопитни факти за листните въшки

листни въшки
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари