Saturday, 22 June, 2024
НачалоМравкиКакво са лудите мравки и имаме ли повод да се притесняваме от...

Какво са лудите мравки и имаме ли повод да се притесняваме от тях?

Напоследък, видът на лудите мравки, както и тяхното име, се използва в много статии, като се твърди, че колонии от този вид нападат света. Вярно ли е това и има ли повод да се притесняваме, че лудите мравки могат да нападнат и нашата държава?

Какво представлява видът на лудите мравки?

Този вид мравки не е много по-различен, от познатите на България, обикновени, черни мравки. Дължината на работниците от вида, достига до 3 милиметра, като те са тъмнокафяви или черни на цвят, като понякога може да се забележи и син оттенък, в зависимост от светлината на която са изложени. Необичайното при тях са дългите им крака, както и възел, който се намира между гръдния кош и корема им. Самият скелет на този вид е една идея по-дълъг от този на обикновената мравка, но разликата трудно може да бъде забелязана с просто човешко око.

Едни от най-смъртоносните мравки

В кои държави могат да бъдат открити представители на вида?

Според специалисти, които водят проучване за лудите мравки, за момента най-голям процент от тях, виреят в САЩ. На територията на страната са забелязани много и различни подвидове луди мравки, но странното е, че по последни проучвания, нито един от тези подвидове не е пригоден да съществува на територията на тази държава. Най-разпространеният подвид е дългорогата луда мравка. Въпреки това обаче, за момента тези видове не са достигнали достатъчен брой, за да бъдат обявени за опасни вредители около Персийския залив, както и в близост до югоизточното крайбрежие.

Вредителите от този вид, са напаст най-вее през зимата, когато в домовете на хората е топло, а навън е студено. Тъй като мравките не са пригодени да устоят на условията на суровата зима в САЩ, те правят всичко възможно за да останат възможно най-дълго на закрито, където имат храна, вода и по-добри условия за живот.

Друго по което ще различите лудите мравки от обикновените, е това, че скоростта с която се движат е много по-бърза от тази, на обикновената мравка. Тези насекоми се стрелкат из дома ви и трудно можете да ги уловите, тъй като са малки и пъргави. Това е и една от причините, видът да носи името, „луди мравки“.

Как изглеждат колониите на лудите мравки?

В една колония често се движат повече от хиляда мравки, работници, които са водени от много на брой кралици. Размножителния период на този вид, най-често се случва с настъпването на пролетта. Трудно можете да откриете дали домът ви е нападнат от колония на луди мравки, защото те рядко се забелязват с просто око и често местят гнездата си, за да запазят живота си. Ако все пак успеете да откриете мравките, те имат възможността да преместят цялата си колония на ново място, в рамките само на няколко минути. Както повечето мравки и този вид понякога разделя колонията на части, които се помещават в различни гнезда за да бъдат по-трудно уловими.

Къде създават гнезда, лудите мравки?

Тези вредители обичат да създават скривалищата си под отломки, изгнило дърво или торби за боклук. Ако имате мравки вътре в къщата си, гнездата най-вероятно са на земята или стената, но не е рядкост да бъдат забелязани и в пространства между стените.

Как да се предпазим от нашествия на луди мравки?

Въпреки, че за този вид все още не се говори в България, това което можете да направите за да се предпазите от всеки един вид мравки, както и от други вредители, е да държите дома и градината си в добро състояние. Не оставяйте боклук, застояла храна, включително и купичките на домашните си любимци, ако имате такива. Редовно косете тревните си площи и пръскайте растенията си против вредители.

Някой хора могат да надушат мравките… Как се случва това?

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари