Saturday, 22 June, 2024
НачалоМравкиКакво представляват огнените мравки и как да се справим с ухапванията им?

Какво представляват огнените мравки и как да се справим с ухапванията им?

Какво представляват огнените мравки?

Огнените мравки са един от видовете мравки, с които не желаете да се сблъсквате. Тези малки, на пръв поглед, насекоми, имат огненочервен цвят, което само по себе си показва, че са опасни и не е добра идея да ги закачате. Освен с различния си цвят, мравките от този вид не се различават много от обикновените черни мравки, които можем да открием през лятото в двора си. Те са с формата на овал и имат антени, а размерът им не достига повече от няколко милиметра. Тези мравки обаче са отровни и понякога незабелязано могат да ви ухапят, ако сте ги ядосали, дори и да е било несъзнателно.

огнена мравка върху дреха

Едни от най-смъртоносните мравки

Как изглеждат ухапванията на огнената мравка?

Интересен факт за този вид мравки е, че те не просто захапват кожата ви с малките си челюсти, но също така вкарват отрова в тялото ви чрез малко жило, което се намира от задната част на телата им. Ухапването от огнена мравка изглежда като малка бенка, като с течение на времето се превръща в огромен мехур.

Не всеки човек ще усети, че е ухапан от огнена мравка. Това зависи от индивидуалния праг на болка, който всеки от нас притежава. Факт е, че мехурите, които се получават от ухапванията, се пълнят с гной и е възможно да минат седмици преди те да се излекуват. Ако забележите мехур по тялото си и се съмнявате, че е възможно да сте ухапани от огнена мравка, се консултирайте с лекар, защото въпреки, че е рядкост, е възможно отровата да предизвика реакция в тялото ви, която може да завърши с фатален край.

Как да се справим с ухапване от огнена мравка?

Ако забележите, или усетите, огнената мравка още докато ви хапе, се уверете, че сте я премахнали от кожата си, както и че е само една. Измийте мястото на ухапване с хладка вода и антибактериален сапун, за да не се инфектира. Ако усетите сърбеж, използвайте специален мехлем, против това, като се консултирате с лекар или фармацевт за марката която да използвате. Ако усетите болка, направете студен компрес за да облекчите обрива. Възможно е и състоянието ви да се влоши, а ако това се случи, незабавно потърсете медицинска помощ от специалист.

Растения, които ще ви помогнат в борбата с мравките

ухапвания от огнена мравка
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари