Thursday, 13 June, 2024
НачалоМравкиКакво представляват крилатите мравки?

Какво представляват крилатите мравки?

Мравките са едни от най-популярните насекоми на планетата. Можете да срещнете мравки навсякъде по света и под всякаква форма, включително и видове претърпели различни мутации, , например мравки с крила.

мравка с крила

Какво представляват крилатите мравки?

Мравките с крила са една идея по-големи от обикновените черни мравки, които можем да наблюдаваме в дома и двора си. Те естествено имат и крила, но интересен факт за тях е, че не летят сами, а в огромни рояци, които на пръв поглед могат да изглеждат плашещо. Много хора не обръщат внимание на тези летящи рояци от мравки, които сякаш се появяват все по-често през последните няколко години.

Ако станете свидетел на нещо подобно и се чудите, дали това са объркани мухи или оси, разтрийте очите си и погледнете отново, защото това което виждате са мутирали мравки с криле.

Тези мравки летят, за да продължат рода си. За разлика от обикновените мравки, работнички, те имат свойството да се размножават. Не всички видове мравки обаче имат крила. За момента учените са установили и изследвали над 12 хиляди вида, от които малка част, всъщност могат да летят и се чифтосват по този начин. Повечето от изследваните видове се размножават, чрез пъпкуване, докато вървят по земята. При този процес, мравката царица, води мъжките екземпляри до мястото, на което е избрала да разположи новата си колония.

Мравките са смятани за социални животни, които живеят в колонии и създават гнезда или кошери. В тези кошери могат да живеят до един милион представители на вида. При мравките има йерархия, която трудно може да бъде нарушена, а мъжките мравки от вида живеят само няколко дни, като единственото което правят и могат те е да се размножат и да умрат. При крилатите мравки, разликата е, че сякаш целта на живота им е да създават поколение, независимо дали става въпрос са мъжки или женски индивиди.

Кралицата на колонията може да разпознаете лесно – тя е по-голяма от останалите мравки работнички, както и от търтеите, които са мъжките представители на вида. Интересен факт е, че кралиците на летящите мравки, всъщност нямат крила. Както по-голямата част от мравките, те се чифтосват само веднъж в годината, като избират по-топлите, преходни сезони – пролетта или есента, в зависимост от метеорологичните условия. По време на размножителния период, на девствените кралици, които управляват колонията за първа година, им порастват крила. Мравките извършват брачен полет, за да бъде чифтосването им по-лесно.

Има страни обаче, където летящите мравки са се превърнали в известен проблем през годините. Има определен период през годината, когато голяма част от видовете мравки, решават да се чифтосват. Така, небето се пълни с рояци от черни мравки, като гледката понякога е доста страховита за минувачите и някъде дори наричат този ден, денят на летящата мравка. Малцина знаят, но всъщност този ден бележи края на размножителния сезон на мравките.

Искате да научите за още интересни видове мравки – Медна мравка – живият резервоар за мед

мравка с крила
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари