Thursday, 13 June, 2024
НачалоГризачиЗнаехте ли, че бодливите свинчета могат да се катерят?

Знаехте ли, че бодливите свинчета могат да се катерят?

Съществуват много различни видове гризачи, с най-различни умения. Най-често се говори за плъховете и мишките, които вредят както на хората, така и на околната среда, но днес ще прочетете за един малко по-интересен и непознат вид – бодливите свинчета.

Ново попълнение в зоопарка в Бургас: екзотични гризачи

бодливо свинче в зоопарк

Какво представляват бодливите свинчета?

Бодливите свинчета са дребни гризачи с тъмнокафява козина и разбира се, бодли. Бодлите им са къси, но остри, като тяхното предназначение е, този вид гризачи да се предпази от нападатели. Бодливите свинчета обръщат частта на тялото си, покрита с бодли към хищниците, когато са в беда и така в повечето случаи успяват да ги уплашат и да отклонят вниманието на врага от себе си.

Интересен факт за бодливите свинчета е, че въпреки, че много хора не знаят, те всъщност могат да се катерят, така както могат и други гризачи, например катериците.

Бодливите свинчета, не само се катерят, за да оцеляват, да намират храна и да бягат от хищниците. По-интересното е, че една от причините поради която го правят, е просто за да се забавляват.

Най-често, може да засечете бодливо свинче, върху дърво, още преди цветовете му да са разцъфнали, следователно в началото на пролетта. Те се хранят с напъпилите клони и за това ако ги забележите върху дървото, най-често те ще са на самия му връх или от външната страна на клоните му, където преобладава храната.

Можете да забележите тези интересни гризачи върху различни дървета, защото те се хранят с кората и пъпките на множество от тях, като рядко подбират видът на дървото. Въпреки, че по земята, тези гризачи се движат доста бавно, те успяват да се качат до върха на дървото, само за няколко секунди, което е изненада за много хора. Катерят се, като използват предните си и задните си крака, закачат се с нокти за кората на дървото и така се придвижват догоре.

Интересен факт е, че през последните години можем да забележим бодливи свинчета, много по-често отколкото е било възможно преди. В началото на 20-ти век, техният брой интензивно се е повишил. В България на тези екзотични гризачи, можем да се насладим само в зоопарка, но тъй като там също са им осигурени дървета по които могат да се катерят, можете да си направите разходка и да ги видите на върхът на дърво.

Любопитни митове за гризачите: кои са верни и кои – лъжа?

бодли на бодливо свинче
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари