Thursday, 13 June, 2024
НачалоХлебаркиЕксперти предупреждават за нашествия от хлебарки в Испания това лято

Експерти предупреждават за нашествия от хлебарки в Испания това лято

Испанската екологична организация ANECPLA предупреждава британците, които летят до Испания това лято, за повишен риск от нашествия на хлебарки. Поради климатичните промени се очаква да има проблеми с хлебарките и в други части на Европа.

ANECPLA, Испанската асоциация на компаниите за екологично здраве, отправя предупреждение не само към британските туристи, но и към баровете, ресторантите и хотелите, и апелира за вземането на незабавни мерки при първите забелязани признаци на нашествие, за да се гарантира безопасна и здравословна среда.

Горещината идва в средата на пролетта и остава дори след като есента отдавна е настъпила,“ казва Хорхе Галван, директор на асоциацията. Той обяснява, че хлебарките се размножават много по-бързо при температури над 28C. Ето защо в условията на глобално затопляне жизненият им цикъл се ускорява, което води до значително нарастване на популациите им. Същото, за съжаление, се отнася и за други вредители като дървениците например, които предизвикаха паника в Париж и Ню Йорк миналата есен.

Шефът на ANECPLA предупреждава още за появата на генетични мутации у хлебарките през последните години, което ги прави резистентни към някои биоцидни продукти, използвани преди върху тях. Това допълнително затруднява борбата срещу тези вредители.

Известно е, че хлебарките никак не са безобидни – те пренасят множество болестотворни бактерии и вируси, основно чрез заразена храна. Ето защо заплахата от увеличаване на нашествията е основателна причина за тревога в туристическия и ресторантьорския сектор, както и в хранително-вкусовата промишленост.

Ключово за предотвратяването на проблеми с хлебарките и успешната борба с тях е поддържането на чистота, правилно съхраняване на храни и хранителни продукти, и редовни проверки от съответните здравни органи.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари