Saturday, 22 June, 2024
НачалоМолциДали молците могат да заменят пчелите?

Дали молците могат да заменят пчелите?

Когато стане дума за опрашването на растенията, пчелите са едни от най-добрите, в извършването на тази задача. Милиони природозащитници по света са обединени зад каузата, че пчелите трябва да бъдат спасени, тъй като през последните години, техния брой значително намалява и всички се страхуват, дали видът им няма да изчезне след време.

В ново проучване обаче, беше установено, че все пак съществува естествен заменител на пчелите, когато става дума за опрашването на растенията. Учените твърдят, че молците не само могат да заменят пчелите в тази задача, ако се наложи, но също така, че и те работят по-добре през нощта, а не през деня, както е при пчелите. Проучването е проведено на 10 места, като растението върху което пада концентрацията, са цветовете на къпината. Резултатите са, че в по-голяма част от случаите, опрашващите насекоми работят през деня, което не винаги е добре за тях. Много хора не различават пчелите от осите и в страха си насекомото да не ги ужили, те го убиват. Пеперудите, които също опрашват растенията, са изключително красиви и често намират смъртта си, когато дете реши да си играе с тях и така да счупи крилата им, които са изключително крехки.

молец

Молците рядко може да се видят да опрашват цветята, тъй като техните посещения са много по-редки от тези на останалите опрашващи насекоми. Проучването обаче доказва, че въпреки по-краткото време за което те се появяват около реколтата, те все пак успяват да опрашат цветята много по-бързо от останалите насекоми, които са включени в изследването.

Учените казват, че това обаче няма как да замени изцяло начина по който работят пчелите и, че ние отново трябва да правим всичко възможно за да ги запазим като вид. Броят на молците, за съжаление, също е в голям спад, според специалисти, което обяснява по-рядката им поява, около цветовете. Опрашването не е единствения проблем който се засяга, заради резкия спад в броя на насекомите, които опрашват растенията. Храната намалява за много други видове, които разчитат на насекомите, за да са добре – някои видове прилепи и птици, например.

Видове молци у дома и как да се справим с тях

молец

Проведеното проучване, не само показва колко важни са молците за опрашването на реколтата, но и значението на къпината като растение, което много хора не успяват да разпознаят и често премахват от градините и дворовете си. Изследователите също така са използвали камери, за да могат успешно да наблюдават броя на насекомите които посещават къпините в реално време.

Това проучване показва, че науката и човекът, не са се развили до такава степен, че да успеят да се справят без помощта на природата. За да разрешим проблема с изчезването на опрашителните насекоми е добре да се научим да ги различаваме от вредителите, за да не ги убиваме, докато те се опитват да ни помогнат.

разликата между пчела и оса

На какво може да ни научи начинът по който живеят осите?

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари