Tuesday, 23 July, 2024
НачалоКомариВъзход на смъртоносните болести пренасяни от комари

Възход на смъртоносните болести пренасяни от комари

Над 1 милион души достигна броят на заразените в Бразилия с инфекциозно заболяване денга, пренасяно от комари, по данни на здравните власти в страната към 1-ви март 2024 година.

Жълт код за опасността обяви и Република Аржентина, където случаите бързо растат, а МВнР на България препоръча на българските граждани там да бъдат бдителни.

Денга е тежко инфекциозно заболяване, което се предава след ухапване от комари. Денга може да бъде животозастрашаваща особено при жени, деца и хора с хронични заболявания. Комарите са преносители и на други тежкопротичащи заболявания, за това борбата срещу тях е в световен мащаб.

Къде може да се заразите след ухапване от комар

В момента болестите, пренасяни от комари, заразяват до 700 милиона души всяка година, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

В исторически план тези комари са обитавали тропически и субтропични региони като Южна Америка и Югоизточна Азия. През последните години обаче те са проникнали в незасегнати преди това области, като Южна Европа. Комарите, пренасящи болести, разширяват географския си обхват със затоплянето на климата, твърдят учените. Прогнозите им сочат, че около 8,4 милиарда души може да са изложени на риск от заразяване с болести като чикунгуня, денга, малария и зика до края на века.

У нас вече има регистриран случай на денга, като пациентът е влязъл в страната ни вече заразен, съобщиха от Българската асоциация на микробиолозите.

Как може да се предпазите от заразяване от комар

Ваксиниране

За да се предпазите от тежките заболявания, пренасяни от комари, е задължително ваксинирането.

Според СЗО ваксинирането е един от най-ефективните начини да защитите здравето си, докато пътувате в чужбина. Препоръчва се поставянето на дозата да е месец преди отпътуването.

Репеленти

Тъй като вече стана ясно, че заразените комари са вече в Европа, е важно в България да се обработват паркове и други площи в населените места с инсектициди, особено край места със застояла вода.

Сред превантивните мерки е и ползването на репелент за лична защита, а също и естествени репеленти, които биха стояли като украса в градината на дома – лавандула, мента, розмарин, босилек и други силно ухаещи растения.

Мрежи за комари

Сред най-ефективните методи за предпазване си остават мрежи против комари. Тези мрежи сега се променят и подобряват. Всички мрежи за легла от първо поколение са базирани на пиретроидни инсектициди и сега има значителна резистентност към пиретроиди в някои страни.

Така че сега се използват мрежи с двойна съставка, които съдържат други инсектициди и изглежда, че постигат добро въздействие в райони, където има голяма резистентност към пиретроиди.”

Инсектициди

Разработват се и инсектициди, които могат да се пръскат по стените на къщите на хората. В етап на изследване са нови инструменти като пространствени репеленти – устройства, които излъчват съединение, което отблъсква комарите от околността – и атрактивни устройства със захарна примамка (ATSB), които примамват комарите да се хранят с отровна захар.

Освен всичко казано по-горе трябва да се вземат мерки за предотвратяване на разпространението на комари не само от здравните власти, но и от самите жители: чисти канали; покриване на съдове за вода; да не се оставят предмети, в които може да се натрупа дъждовна вода, тъй като застоялата вода е потенциална среда за размножаване на комари.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари