Saturday, 22 June, 2024
НачалоБълхиВодните бълхи се приспособяват към съставките на слънцезащитните кремове

Водните бълхи се приспособяват към съставките на слънцезащитните кремове

Това показва ново изследване

Проучване, за това как съставките на кремовете за защита от вредните слънчеви лъчи, влияят на различни насекоми, показва, че ефектът им, може би не е толкова опасен, колкото се предполагаше, че е, първоначално. Учените казват, че това се дължи на факта, че когато експериментите се провеждат в лаборатория, резултатите са една идея по-положителни, отколкото са на практика.

Една от главните цели на проекта е била да се види дали проведения експеримент може да се изпълни и в реалния живот. През 2020 г., една част от подобно изследване, показва, че когато водни бълхи са изложени на слънцезащита, като това е било фатално за този тип вредители. В следващото си проучване, екипът иска да види, как слънцезащитата ще подейства на пет поколения от същия вид. Това установи, че видовете се аклиматизират към замърсителите с течение на времето.

водна бълха

Видове бълхи

Някои видове слънцезащита, често се срещат в продукти за кожата, както и в балсамите за устни. Краткосрочните проучвания показват, че слънцезащитата може да предизвика риск за безгръбначни видове като коралите, като се очаква специалисти да направят по-подробни проучвания.

Проучването се провежда в рамките на три месеца, като всички бълхи са изложени на една и съща концентрация на химикали. Тези химикали са типичните, които могат да бъдат открити в околната среда. Крайните резултати от проведените експерименти показват, че смъртността на вредителите, намалява с всяко следващо поколение. Повече от половината от бълхите от първото поколение, умират, докато при второто, процентът намалява, а при третото, той почти не съществува.

Новородените водни бълхи, са били изложени, заедно със своите родители. Това не е нещо, което може да бъде наблюдавано, когато експериментите се правят за по-кратко време. Въпреки е доказано, че нивата на смъртност са намалели, не е известно как водните бълхи са се адаптирали към слънцезащитата, или дали за следващите поколения ще има последствия. Не се знае какво е здравословното състояние на оцелелите бълхи и това ще бъде наблюдавано за в бъдеще.

Учените смятат, че резултати от експеримента се дължат на биологичен процес , наречен фенотипна пластичност, който управлява способността на организма да се адаптира към условията, в зависимост от околната среда. В случая с водните бълхи, ако предположим, че адаптацията е успешна, но вредителите са използвали прекалено много енергия е възможно да се проследят последствия, в бъдеще. Вероятно е и родителите, както и поколението което са създали, да е оцеляло сега, но да не успее при второ подобно събитие. Следващите фаза на проекта е да се изследват тъканни проби на водните бълхи и промените които ще се получат в техните протеини.

водна бълха
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари