Tuesday, 23 July, 2024
НачалоГризачиВирус, пренасян от гризачи, причинява смъртта на млад мъж в САЩ

Вирус, пренасян от гризачи, причинява смъртта на млад мъж в САЩ

Млад мъж на около 20 години от окръг Грант, щата Вашингтон е починал от хантавирус, пренасян от гризачи, съобщават здравните власти. Според здравните служители, мъжът вероятно се е заразил в превозно средство, където е имало нашествие от мишки.

Въпреки, че от съобщението не става ясно какъв точно вид гризачи е причинил смъртта, се смята, че това са еленови мишки (Peromyscus maniculatus), за които се знае, че пренасят хантавирус в региона.

Това е първият случай на вируса, докладван в щата през тази година, и 19-тият, който има летален изход от 1985 г. насам. През 2017 г. същият вирус отнема живота на 25-годишна жена и майка от окръга Франклин.

Хантавирусите са вид РНК вируси, които се разпространява от гризачи, и причиняват
белодробен хантавирусен синдром (HPS – Hantavirus Pulmonary Syndrome). Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, HPS е “тежко, понякога фатално, респираторно заболяване при хората”.

Ранните симптоми на хантавирусните инфекции могат да се появят от една до 8 седмици след заразяването и включват умора, треска и мускулни болки, както и главоболие, виене на свят, втрисане и стомашно-чревни проблеми като повръщане и диария. След това заразените могат да получат кашлица, задух, и белите им дробове да започнат да се пълнят с течност. Тази фаза от заболяването изисква хоспитализация, като фатален край имат около една трета от случаите.

Заразяването с хантавирус става чрез контакт с урина, слюнка или изпражнения на мишки или плъхове. Най-големият риск от инфекция е в затворени пространства, където има нашествие от гризачи – включително превозни средства. Тези вируси са разпространени и в България, затова при най-малко съмнение за нашествие от мишки в жилището или автомобила ви, трябва да вземете необходимите мерки.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари