Saturday, 22 June, 2024
НачалоГризачиБългарски учен проучва механизмите на емоциите на мишки в Германия

Български учен проучва механизмите на емоциите на мишки в Германия

Доктор Стойко Карамихалев е млад учен от България, който специализира в поведенческите науки, както и в невробиологията. Той е част от екип учени, които работят в „Макс Планк“ – института в Германия, за изследвания на психиката. Екипът в който младият българин участва прави експерименти на личностните характеристики на мишките. Някой от тези експерименти водят до изводите, че тези личностни характеристики са устойчиви, както и че мишките запазват черти на характера, които са показали в определена група, дори когато са сред нови и непознати индивиди.

На 28-ми март, доктор Карамихалев изнесе лекция на тема „Невробиология на емоциите и индивидуалните различия“. Тази своя лекция, той представи в невробиологическия институт при академията на науките, в България. Според него, мишките са перфектните животни за такъв вид проучвания. Чрез изучаването на тези на пръв поглед, малки гризачи, се извежда полезна информация за биологични явления и се създават много неща, които са от полза на човешкия род.

Карамихалев, прави своите изследвания в рамките на защитата на своята докторантура по невробиология на стреса. Изследванията се случват в лабораторията на професор Алон Хен в института по психиатрия „Макс Планк“, който се намира в Мюнхен, както и в института „Вайцман“ в Израел. Младият български учен изучава различията в поведението на различни групи от мишки, които живеят в добри условия, като се опитва да схване какъв точно е начинът по който мозъкът създава предпоставки за разнообразност в поведението. Неговите методи са иновации о сферата на биотехнологиите, които не са добре познати у нас. Работата на доктор Карамихалев обхваща области от психологията, невробиологията и от молекулярната биология, като своите експерименти за поведението на мишките, комбинира заедно с изследвания, както и генетични манипулации и данни от паралелно секвениране.

За момента доктор Стойо Карамихалев е започнал ново изследване, което анализира ролята на инсулата в мозъка, когато се генерират емоциите. В лабораторията където той работи, негови колеги са доказали наскоро, че има шанс да се постигне промяна във физиономията на мишки, за да бъдат характеризирани техните вътрешни състояния. Проучванията на Стойо Карамихалев са свързани с емоцията и начина по който работи инсуларния кортекс в мозъка. Това е мястото където пристига информацията от цялото тяло, както и тази от външните дразнители. Ученият смята, че това е мястото където може да се търсят емоциите още в зародиш.

Въпросът с който Карамихалев ще се занимава в близкото бъдеще, е дали може да се изведат принципи от начините, по които емоциите са програмирани в мозъка. Той поясни, че ще започне от инсулта и ще продължи да води проучването си, там до където е възможно да се стигне.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари