Saturday, 22 June, 2024
НачалоКърлежиБолестта пренасяна от кърлежите – бабезиоза

Болестта пренасяна от кърлежите – бабезиоза

Здравните експерти предупреждават хората, да се пазят и да внимават, когато излизат извън града, защото кърлежите дебнат отвсякъде. Факт е, че има проблем с лаймската болест, която се пренася от кърлежи, но специалисти по темата съобщават и за друга опасна болест, която не трябва да се подценява, а именно бабезиозата.

Това състояние не трябва да бъде подценявано, защото то е изключително опасно и може да има фатален край, ако не потърсите помощ от специалисти. Бабезиозата е паразитно заболяване и когато вашия домашен любимец е ухапан от кърлеж, инфекция може да се получи, много бързо. Симптомите от тази болест се проявяват от 5 до 10 дни, след заразяването. Малките паразити, които кърлежите пренасят навлизат в кръвта на животните, като унищожават червените кръвни клетки.

болно куче

Първите симптоми, които вашия домашен любимец може да прояви, след заразяване с бабезиоза са отпадналост, повръщане, както и необичайна промяна в поведението. Тази болест е опасна, не само за домашните ни любимци, а и за нас самите. Тя действа по същия начин при хората, по който действа и при кучетата – унищожава червените кръвни клетки, без които животът ни е невъзможен. Разликата е обаче в симптомите, защото при хората много рядко се проявяват такива. Дори и тази болест да бъде изкарана без никакви симптоми, тя отново е пагубна, като учените го сравняват с маларията.

Ако все пак получите някои от следните симптоми: висока температура, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, гадене и умора, и знаете, че скоро сте били ухапани от кърлеж, незабавно се консултирайте с лекар и направете нужните изследвания, защото бабезиозата е смъртоносна в голям процент от случаите.

Тази болест излага на риск, кръводаряването. Ако човек не е проявил симптоми, не знае, че е заразен и дари кръв, човекът който получи преливането, също е застрашен от болестта.

Добрата новина е, че тази болест е лечима, ако се хване навреме и се направят нужните изследвания. Проблемът е, че тази болест е непозната за лекарите и много от тях смятат, че вероятността да я имате е малка и не пускат изследвания. За да се предпазите, задължително поискайте изследвания за тази бактерия.

кърлеж върху куче

Всичко това обаче, не трябва да ви отказва от разходките сред природата, както и от хубавото време. Важното нещо, което трябва да направите след като се приберете вкъщи обаче, е да проверите себе си, децата си, както и домашните си любимци за вредители и да пуснете дрехите които сте носили в сушилня. Топлината убива тези вредители и ако те са полепнали по дрехите ви, това е начин да се отървете от тях.

Открит е нов смъртоносен вирус – смята се, че кърлежите го причиняват

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари