Sunday, 16 June, 2024
НачалоГризачиРазвъждането на плъхове и хлебарки край Пловдив, се отлага

Развъждането на плъхове и хлебарки край Пловдив, се отлага

Започнатата процедура по „Оценка за въздействието върху околната среда“, или още ОВОС, беше прекратена. Това съобщи РИОСВ-Пловдив в началото на месеца.

РИОСВ-Пловдив прекрати започналата процедура,  необходима за изграждането на ферма за влечуги и гризачи, по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Преди месеци стана ясно, че екоинспекцията е разрешила инвестиционното предложение за екзотичното стопанство. С него се иска в село Чоба, община Брезово, да бъде построена еднофамилна сграда и ферма, където да бъдат отглеждани до 3000 змии и гущери, близо 10 000 мишки и плъхове, както и до 30 000 хлебарки и червеи.

Инвеститорът не е продължил с необходимите действия за извършване на процедурата и тя е била прекратена. От РИОСВ са преценили, че трябва да се извърши оценка за въздействие върху околната среда, като на Георгиев са били предоставени подробни указания, какво трябва да направи за да осъществи процедурата, която му е поискана. Трябвало е да бъде изработено задание за обхват и съдържание за оценка. По реализиране на инвестиционното намерение, той има законово задължение да проведе консултации с компетентен орган по околна среда, МОСВ и РИОСВ, както и да изготви справка с резултатите.

Повече от едно година обаче, Георгиев не  е входирал задание за обхват и съдържание на ОВОС, посочват от Регионалната екоинспекция. Сроковете му изтичат, а отговор от него няма. Това е причината поради която от РИОСВ са прекратили процедурата по проекта.

За момента няма информация дали сроковете са пропуснати по небрежност, или Георгиев умишлено не е подал документите, защото е размислил за изграждането на фермата.

Новината за фермата в Чоба, предизвика различни мнения, като едни приветстваха идеята, чиято цел е продажба и провеждане на лабораторни опити с животни. Според други не е уместно в близост до населеното място да се отглеждат подобни екземпляри, а трети обявиха, че са против експериментите с животни.

Спрямо инвестиционното намерение в имота с площ от близо 3 декара, е предвидено  изграждане на еднофамилна жилищна сграда, заедно с ферма за влечуги, гризачи и инсекти.

Какво се планира да се отглежда във фермата?

Планирано е да се отглеждат лабораторен плъх и лабораторна мишка. Броят на тези екземпляри ще бъде около 10 000 и ще бъдат отглеждани по доказан интензивен метод. Мишките и плъховете ще бъдат отделени от останалите обитатели на фермата и ще бъдат отглеждани в специални клетки, със специално оборудване.

Сред влечугите, които са предвидени да се отглеждат във фермата в Чоба, са кралски питон, мрежест питон, млечна змия и леопардов . Техният брой ще бъде около 3000 и ще бъдат в отделно помещение от плъховете и мишките.

Смята се, че във фермата ще бъдат отглеждани и около 30 000 насекоми. Сред предвидените видове са бразилската хлебарка, супер червеят и брашненият червей. Напомняме, че хлебарките пренасят огромно количество зарази и болести, които лесно могат да навредят на здравето на човека. Те също така нанасят огромни щети върху стопанското производство и да се справиш с тях не е лесна задача.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

1 коментар

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари