Thursday, 13 June, 2024
НачалоКърлежиОткрит е нов смъртоносен вирус – смята се, че кърлежите го причиняват

Открит е нов смъртоносен вирус – смята се, че кърлежите го причиняват

Специалисти призоваха любителите на разходките в планината и скалното катерене, незабавно да се проверят за кърлежи. Преди няколко седмици здравните специалисти обявиха, че са открили нов опасен вирус, който завършва с фатален край, дори при напълно здрав организъм. Вирусът се причинява от ухапвания от кърлежи и за сега случаи за него са потвърдени само в Обединеното кралство.

Първият човек диагностициран с опасния вирус, е 50-годишен мъж, Който е бил ухапан от кърлежи по време на планинско колоездене в Йоркшир. Вирусът не трябва да бъде подценяван, защото той ще се разпространи из целия свят, ако не се предприемат мерки, незабавно. Видовете кърлежи, които са преносител на вируса, са широко разпространени главно в Обединеното кралство, но със затопляне на времето, както и с изминалите празници, честите пътувания до там и обратно, могат да пренесат кърлежите по целия свят.

Вирусът на енцефалит, който се пренася от кърлежи причинява различни заболявания и симптоми, като има шанс да изкарате вируса напълно безсимптомно или с леки симптоми на грип, но вече има и случаи в които се стига до тежка инфекция на централната нервна система, като менингит или енцефалит. Състоянието не се среща често, но е изключително опасно, защото предизвиква подуване на мозъка, което може да застраши живота ви. Ако проявите някакви симптоми и сте открили кърлеж по тялото си, незабавно се консултирайте с лекар. Всеки може да бъде засегнат от вируса, но учените твърдят, че най-уязвими са малките деца и възрастните хора, които го изкарват най-тежко.

кърлеж

Борба с кърлежи

За момента разпространението на вируса е контролируемо и разпространението му по цял свят е малко вероятно, но лекарите казват, че трябва да бъдем предпазливи и да се проверяваме за кърлежи, за да не се стига до много тежки симптоми или фатален край. Важно е хората да вземат предпазни мерки, за да се предпазят от ухапвания от кърлежи, като да носят дълги панталони, когато са на излет и да се проверят за насекомите, веднага щом се приберат. Добра идея е и да използвате спрейове против насекоми, когато сте извън града и да пазите децата си, както и домашните си любимци, които могат да пренесат кърлежите във вашия дом. В момента се провеждат редица разследвания защо вирусът се открива по-често в кърлежи през последните години.

В болниците вече има специално оборудване, с помощта на което лекарите ще могат да изследват пациентите и да хващат вируса своевременно, преди той да е нанесъл големи поражения.

За момента, вирусът на енцефалит, пренасян от кърлежите е рядко срещан, но за безопасността на вас и вашите семейства, се пазете и внимавайте за ухапвания от кърлежи.

кърлеж

Ново проучване с кърлежи. Изследователи от университета в Аризона, имат нужда от вашите кърлежи.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари