Tuesday, 23 July, 2024
НачалоКомариЕвропа пред заплаха от денга треска заради тигровите комари

Европа пред заплаха от денга треска заради тигровите комари

Европа е изправена пред нова заплаха. Инвазивният азиатски тигров комар Aedes albopictus, който пренася денга треска, е вече широко разпространен из Стария континент, предупреждават от Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ). По-рано тази година Световната здравна организация обърна внимание на рекордното увеличение на случаите на опасната инфекциозна болест – основно в Южна Америка.

Експертите от ЕЦПКЗ съобщават, че климатичните промени създават благоприятни условия за разпространението на тигровия комар в Европа. Инвазивният вид Aedes albopictus, чийто произход и обичайни местообитания се свързват с югоизточна Азия, вече е бил засечен в 13 държави от Европейския съюз, включително и в България.

От ЕЦПКЗ още предупреждават, че международните пътувания допълнително ще увеличат риска от разпространението на денга в Европа.

Макар че е тропически вид, тигровият комар оцелява и при по-ниски температури. Интересното при него е, че хапе по всяко време на денонощието, а не само по изгрев и залез, както други видове. Освен треска от денга, тигровият комар разпространява още болести като чикунгуня и вируса Зика, които доскоро създаваха проблеми в само определени части на Африка, Азия и централна и южна Америка.

Европа вече вижда как изменението на климата създава по-благоприятни условия за разпространение на инвазивни видове комари в незасегнати преди това райони и заразяване на повече хора с болести като денга“, каза още директорът на ЕЦПКЗ Андреа Амон.

Освен азиатския тигров комар (Aedes albopictus), в Европа се срещат още няколко инвазивни вида – Aedes aegypti, Aedes japonicus и Aedes koreicus. В резултат на това, през последните две десетилетия се наблюдава все по-голямо разпространение на предавани от комари болести. Разбира се, нарастващите температури значително допринасят за това.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари