Sunday, 16 June, 2024
НачалоГризачиТрансплантиране на митохондрии, спасява плъхове от внезапно спиране на сърцето

Трансплантиране на митохондрии, спасява плъхове от внезапно спиране на сърцето

По биология в училище, ни учат, че митохондриите са необходими за произвеждането на енергия в тялото на живите същества. Последни проучвания по темата, доказват обаче, че тези клетъчни структури всъщност са нещо повече. От години, учените изследват начина по който работят тези структури, като провеждат различни изследвания и експерименти, като трансплантират тези органели на увредени тъкани и сърца. Има няколко успешни резултати, при експериментите които са проведени върху хора, но все още няма достатъчно събрана информация, за ролята на митохондриите в процеса на възстановяване.

Последно проучване показва, че при плъховете обаче, нещата стоят малко по-различно. Инжектиране на митохондрии в кръвоносен съд след кардинален арест, при гризачите, значително увеличава шанса им за оцеляване и възстановяване. Отнема около 15 минути, за да се забележи подобрението което се случва в организмите на плъховете. Учените дори успяват да открият тези малки структури в други части на тялото като бъбреците, например. Това предполага, че органелите са се изместили от мястото на което са били инжектирани и са били поети от различни тъкани в тялото на плъховете.

плъх

Плъхове – неочаквани герои и спасители

Учени по цял свят са удивени от това ново откритие, защото никога досега не се е случвало, да се наблюдава такова изместване на митохондриите, от мястото на инжектиране. Това е голяма крачка за човечеството и ще помогне за много бъдещи открития, както и за спасяването на много животи.

Кардиналният арест е фатален при 90% от случаите, наблюдавани при човешките същества. Дори при хората, които все пак успяват да оцелеят, има трайни и фатални неврологични увреждания. Това, че инжектираните митохондрии могат да стигнат до мозъка на животните, има шанса да отвори един нов вид лечение, за пациенти, които са претърпели сърдечен арест, както и за хора с различни неврологични увреждания.

Първите изследвания по темата, доказват, че при сърдечните тъкани, които не могат да се възстановят правилно, често се наблюдава присъствието на клетки с увредени митохондрии.

Ако имате нужда от спешна трансплантация на митохондрии, за лечение на състояния като сърдечен арест или инсулт, които изискват възможно най-бърза реакция, не е препоръчително да чакате специално обучен учен да извлече митохондриите от мускула на човек и да го подготви за инфузия. Идеята е, всяка болница да поддържа митохондриална банка, както поддържа кръвна, такава. Тази банка, ще съдържа предварително подготвени органели от донори, чрез които лекарите, ще могат да променят начина си на работа и да спасяват човешки животи.

Все още не е напълно ясно, кои ще са критериите за гореспоменатите донори, но за момента учените работят по този въпрос, като се надяват да открият отговорите възможно най-бързо. Добрата новина е, че органелите могат да бъдат създадени и в лабораторна среда, от клетки, които учените ще култивират.

Учени увеличават живота на мишките

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари