Thursday, 13 June, 2024
НачалоКомариСЗО алармира за рекорден брой случаи на треска от денга

СЗО алармира за рекорден брой случаи на треска от денга

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че докато през 2023 г. е имало регистрирани около 4,5 милиона случая на треска от денга – основно в централна и южна Америка – то само до края на април 2024 г. цифрите вече надхвърлят 7 милиона. Засега през тази година в Европа не са докладвани локално предавани случаи на тежката инфекциозна болест, предавана от комари, но лятото още не е започнало.

Според д-р Ярбас Барбоса да Силва (ръководител на Панамериканската здравна организация), цитиран от Ройтерс, Централна и Южна Америка в момента вероятно минават през „най-лошия сезон на денга“, който някога са имали. Епидемиолозите прогнозират, че е само въпрос на време болестта да се разпространи из цял свят, включително и в Европа – въпреки че не е ендемична за региона.

След рекордно високите горещи вълни миналото лято бяха регистрирани по-скоро единични случаи на локално предаване на денга във Франция, Италия и Испания. По-рано през годините са били докладвани огнища на болестта и в Хърватия, Кипър и Португалия.

Регистрираният от СЗО скок в случаите на тази опасна болест, пренасяна от комари, е тревожен, защото показва нагледно как климатимните промени активно допринасят за глобално разпространение на епидемии, които доскоро са били концентрирани в тропическите и субтропическите региони.

Денга, още наричана „треска на счупените кости“ заради силните мускулна болки, с които е съпроводена, се причинява от вируси, разпространявани чрез ухапване от комари, и по-точно заразени женски комари. Повечето от заразените хора нямат симптоми или изпитват леки неразположения като тези при грип – треска, обрив, главоболие, гадене и повръщане. Други заразени обаче нямат този късмет и развият тежка треска от денга, която може да има дори фатален край, ако не се вземат адекватни медицински мерки.

Освен денга, комарите разпространяват и други опасни болести – малария, зика, чикунгуня и др.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари