Tuesday, 23 July, 2024
НачалоКомариРепеленти срещу комари: Какво казват учените за тях

Репеленти срещу комари: Какво казват учените за тях

Всеки път, когато чуем звука на комар, инстинктивно търсим репелент. Но какво точно казват учените за ефективността на тези продукти? В тази статия ще разгледаме научните изследвания и ще ви представим най-добрите методи за борба с комарите.

Комарите и науката

Комарите са едни от най-разпространените и досадни насекоми по света. Те не само са дразнещи, но и могат да предават различни болести. За да се борим с тях, често използваме различни репеленти. Но какво казва науката за тези продукти?

Според научните изследвания, някои репеленти са по-ефективни от други. Например, продуктите, съдържащи DEET (N,N-диетил-meta-толуамид), са се оказали особено ефективни. Те работят, като отблъскват комарите, като променят техния сензорен перцептивен системи, което ги прави по-трудни за откриване на човешката кожа.

Естествени репеленти

Въпреки ефективността на DEET, много хора предпочитат да използват естествени репеленти. Един от най-популярните естествени репеленти е цитронелата. Тя се получава от различни видове лимонени треви и се използва широко в свещи и спрейове за отблъскване на комари.

Въпреки че цитронелата е популярна, научните изследвания показват, че тя не е толкова ефективна, колкото DEET. Въпреки това, тя може да бъде добра алтернатива за хора, които предпочитат естествени продукти или имат чувствителна кожа.

Как да използваме репелентите правилно

За да бъдат ефективни, репелентите трябва да се използват правилно. Ето няколко съвета:

  • Нанасяйте репелента върху всички открити части на кожата и върху външната част на дрехите. Не го нанасяйте под дрехите.
  • Не нанасяйте репелент върху рани или раздразнена кожа.
  • Не позволявайте на деца да нанасят репелент самостоятелно. Нанесете го върху вашите ръце и след това го намажете върху кожата на детето.
  • Измийте репелента от кожата си, когато вече не ви е необходим.

Заключение

Комарите могат да бъдат досадни и потенциално опасни, но има много начини да се борим с тях. Независимо дали предпочитате химични или естествени репеленти, ключът към ефективността е правилната употреба. С правилната защита, можем да се наслаждаваме на лятото без да се притесняваме от комарите.

Информацията в статията е базирана на научни изследвания относно ефективността на различни репеленти срещу комари.

  1. Според изследване публикувано в Journal of Medical Entomology, репелентите съдържащи гераниол, линалоол и цитронела са ефективни, като гераниолът е особено ефективен при ниски концентрации.
  2. Друго изследване публикувано в Tropical Medicine & International Health показва, че KBR 3023 (Picaridin) е сравнимо ефективен с DEET за отблъскване на комари.
  3. Изследване публикувано в Cell Reports показва, че DEET и други синтетични репеленти работят, като променят химическия профил на човешките миризми, правейки ни “невидими” за комарите.
  4. Последно изследване публикувано в Malaria Journal показва, че различните видове комари имат различни поведенчески реакции на репелентите.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари