Tuesday, 23 July, 2024
НачалоГризачиПлъхове, хлебарки и ужасна мръсотия, заради стачка на сметосъбирачите

Плъхове, хлебарки и ужасна мръсотия, заради стачка на сметосъбирачите

Барикади от боклуци се издигнаха във френската столица, както и в други градове. В Париж протестът на служителите по чистотата продължава вече половин месец, а теглото на несъбрания боклук надхвърля 7000 тона. Растящите купища с чували смет са особено неприятна гледка пред ресторантите, които въпреки условията, не могат да преустановят своята работа. Положението все повече тревожи санитарните власти и парижаните, които се оплакват от зловония, плъхове и хлебарки.

Правителството на президента Еманюел Макрон, обвини в несправяне със ситуацията кмета на Париж, социалистката Ан Идалго, която подкрепя протестиращите и техните искания. Противниците на социалистическия кмет се възползваха от стачката като подсилват съществуващата рецесия. Вътрешният министър, Жерар Дарманен настоя за принудително връщане на работа на служителите по чистотата.

Сметосъбирачите са против реформата, която предвижда, за тях увеличаване с две години на възрастта на пенсиониране. Работниците стачкуват поради предложенията на държавното управление на Макрон за повишение на пенсионната възраст от 62 на 64 години и като цяло са противници на неговото правителство. Протестите не се състоят само в спирането на работата на сметосъбирачите, в Париж около 4000 души се събраха на площад “Италия”, след като властите забраниха протестите на площад “Конкорд”, който е до моста, водещ към Националното събрание, а също и протестите в района на френското президентство. Студенти и активисти от протестното движение “Постоянна революция” нахлуха в търговския център “Форум на халите” в столицата и започнаха да скандират за всеобща стачка.

Заради несъбраните отпадъци, гражданите на Франция са изключително разтревожени, че има голяма вероятност да тръгнат опасни зарази. Стачката провокира смяна в държанието на плъховете. Те ровят в кофите, развъждат се там и ще оставят урината и изпражненията си. Гризачите които са привлечени от мръсотията, са изключително агресивни и опасни, както за децата и домашните любимци, така и за възрастните. Коментатор на радио EUROPE 1, разказва за обстановката като „бюфет с храна, която можете да изядете за шестте милиона плъха в Париж“, които са двойно повече от човешкото население.

В 10 области, обхванати от частни компании, услугата за събиране на отпадъците, работи съвсем обикновено, заяви Парижкият съвет. Някои отчети демонстрират, че деятелите се пробват да попречат на събирането да продължи и, че техните протести изобщо не са мирни и вече има случаи на арестувани протестиращи.

Партията на президента Еманюел Макрон няма болшинство в долната камара, така че нейния успех в законопроекта не е сигурен. Правителството се нуждае от 287 гласа и дори да успее да убеди всичките си 250 депутати да поддържат промените, отново ще се нуждае от още 37 депутати от други партии, които да поддържат по-високата пенсионна възраст.

В социалните мрежи сравняват протеста с френската революция, като в платформи като Тик Ток и Туитър, французите разпространяват видеа и снимков материал на колоните от боклук с описания като: „Френската революция през 2023“, „Нашествие на плъхове и хлебарки в столицата“ и много други.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари