Tuesday, 23 July, 2024
НачалоОсиОсите убийци на цикади: Гигантите, които не трябва да ни плашат

Осите убийци на цикади: Гигантите, които не трябва да ни плашат

Ако видите гигантска оса това лято, не се притеснявайте. Тези насекоми са известни с това, че улавят и убиват цикади, за да хранят своите малки. Въпреки впечатляващия си вид, те не са склонни да ужиляват хората, освен ако не се чувстват застрашени

Гигантите сред осите

Осите убийци на цикади са впечатляващи по размер – над 2,5 см в дължина. Те са създадени да улавят и обездвижват големи възрастни цикади. Само женските оси имат жилци, които използват за инжектиране на отрова в своята плячка и за носене на плячката обратно в техните нори.

Самотни ловци

Осите убийци на цикади са самотни насекоми. Женските оси използват своето кратко време като възрастни за копане на нори, където складират уловените цикади и полагат яйцата си. Мъжките оси могат да бъдат териториални или да действат агресивно, но те нямат жилци и не представляват опасност за хората; женските оси ужиляват само в самозащита. Точно като цикадите, осите убийци на цикади умират, когато лятото отмине.

Неразбраните гиганти

Много хора може да се плашат от тези насекоми, но специалистите уверяват, че няма причина за страх. “Може да видите тези оси, докато сте навън тази година и веднага да си спомните за историите за гигантските убийствени оси, които нахлуват в Северна Америка”, казва биологът Карен Кливланд. “Не се притеснявайте. Този скрит вид насекомо е бил тук цялото време и може да бъде намерен по целия Балкански полуостров.”

Важни за екосистемата

Осите убийци на цикади играят важна роля в екосистемата. Те помагат за контрола на популацията на цикади, които могат да станат вредители, ако техните числа се увеличат прекомерно. Освен това, те са част от хранителната верига, като служат за храна на други животни.

Заключение

Въпреки че осите убийци на цикади могат да изглеждат застрашаващи, те са полезни за нашата екосистема и не представляват опасност за хората. Така че следващия път, когато видите една от тези гигантски оси, не се плашете. Те са тук, за да помогнат, а не да навредят.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари