Tuesday, 23 July, 2024
НачалоКърлежиНово проучване с кърлежи. Изследователи от университета в Аризона, имат нужда от...

Ново проучване с кърлежи. Изследователи от университета в Аризона, имат нужда от вашите кърлежи.

Проверете себе си и домашните си любимци за кърлежи! Времето се стопли за Великденските празници, а кърлежите само това и чакаха, за да се залепят върху вас и вашите домашни любимци, докато сте се наслаждавали на хубавото време в парка, или на пикник в гората.

Болестите, които кърлежите пренасят, като петниста треска, например се увеличават на югозапад, както и у нас. Учени от целия свят се опитват да се справят с тези проблеми, като правят различни нови проучвания, за да открият как се пренасят болестите и как това може да бъде предотвратено. Изследователи от университета в Аризона, имат нужда да им изпратите вашите кърлежи и да участвате в проучването, което те провеждат, без значение от коя част на света сте.

Колкото повече хора се включат в инициативата, толкова по-добре за бъдещите открития, които със сигурност ще помогнат тези проблеми да бъдат разрешени по целия свят.

Борба с кърлежи

кърлеж върху куче

Проектът носи името The Great Tick Check, или преведено на български, „Голямото проверяване на кърлежи“. Чрез информацията която събират, изследователите ще могат да създадат база данни в Аризона, свързана с кърлежите и заболяванията, които те пренасят. Този проект може да бъде изключително успешен и да спаси десетки животи.

Проектът започва да работи в Аризона, като се очаква „Голямото проверяване на кърлежи“ да се създаде актуална и пълна картина за това какви видове кърлежи има в Аризона, а след това да продължи да се практикува и по целия свят. Чрез провеждането на проучването, учените ще разберат какви видове болести могат да пренасят кърлежите и как да предотвратят това, възможно в най-ранен етап.

Най-разпространеният вид кърлежи е кафявият кучешки кърлеж. Този вид е носител на най-смъртоносната болест, според учените, която може да бъде пренесена от насекоми, а именно петниста треска. Тази болест може да зарази стотици хора в целия свят и вече е довела до няколко смъртни случаи.

Проблема е, че кърлежите се движат, заедно с хората. Болестите, които те пренасят се променят и се преместват на нови места, изключително драстично. Нови видове кърлежи успяват да пренасят опасни болести и се развиват до такава степен, че откриването и унищожаването им е трудно и може бързо да доведе до фатален край. Това притеснява учените и хората по цял свят, за това те са решили, че е най-добрата идея да работят заедно за отстраняване на проблема.

С проучването, което в момента се провежда само в Аризона, се очаква да се създаде една по-богата и пълна база данни, която да помогне за по-нататъшното му развитие. В момента базата данни, които щата притежава е непълна и има изключително много пропуски, което води и до изключително много въпроси.

изследване с кърлежи

Времето се затопля, а кърлежите се завръщат

Хора от целия свят трябва да се включат в проекта, за да се стигне до сърцевината на проблема пред който сме изправени. Проучването ще помогне на лекуващите лекари, да знаят повече за симптомите на смъртоносните болести и как да се справят с тях, още в началото, когато се проявят.

В момента учените от университета в Аризона, призовават гражданите да им изпращат своите кърлежи от целия щат, както и какви симптоми са проявили, ако са били болни. Това което трябва да направите е да поставите кърлежа в торба, както и да напишете датата и мястото от което сте го взели. Не е нужно животното да е намерено върху вас, може просто да сте го открили в парка, или да лази по стената ви, това отново ще допринесе за развитието на проекта.

Крайната цел на проекта е предотвратяване на разпространението на болести, пренасяни от кърлежи. Времето през което се планира да продължи проекта е през следващите четири години, следователно до 2027 година, а това на което изследователите се надяват за момента е да получат между 500 и 1000 кърлежа.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари