Tuesday, 23 July, 2024
НачалоПаяциКъде изчезват паяците през зимата?

Къде изчезват паяците през зимата?

Когато времето се промени и температурите паднат под нулата, повечето животни се крият за през зимния сезон и се опитват да запазят живота си, както и този на своите малки. Паяците не са изключение от останалите. Въпреки развитието им до момента тези насекоми трудно оцеляват в ниските температури. През годините обаче, паяците са успели да разработят няколко трика, чрез които успяват да оцелеят и на най-ниските температури.

Паяците не тичат към дома, за да се стоплят, тъй като те са по-хладнокръвни създания, от останалите животни, които търсят топлина. През зимата, телата на паяците произвеждат съединения, които може да уподобим на антифриз, които предпазват телата на насекомите от измръзване, когато са изложени на ниски температури.

паяк

Как паяците оцеляват през зимата?

Едно от нещата които паяците правят, за да се спасят през зимата е, че изграждат гнезда. Тъй като тези насекоми снасят своите яйца малко преди да паднат снеговете, както и температурите, те трябва да подсигурят топлината на бъдещото си поколение. За да запазят яйцата си живи до началото на пролетта, гнездата на паяците се откриват на тъмни и затворени места, като например в комини, или водосточни тръби.

Обикновените мрежи, които паяците правят, всеки от нас може да открие и в дома си. Интересен факт е, че повечето паяци умират след като завършат гнездата си. Когато времето се затопли и яйцата им се излюпят, новото поколение ги напуска и продължава живота си.

Друго нещо, което паяците правят за да спасят потомството си, е да снесат яйцата си в специални торбички, които запазват нужната температура за развитието им. Чрез тези торбички, здравите паяци се излюпват до пролетта и ако имат късмет с откриването на храна, те се превръщат във възрастни насекоми до началото на летния сезон.

Как да се справим с паяците в дома си?

Както споменахме по-рано, рядко се среща дом в който паяците да не съжителстват с хората. За да се справите с паяците, както през студения сезон, така и през лятото и пролетта, можете да използвате подръчни материали, като етерични масла и оцет, например. Маслото от мента, както и лимоновия сок, могат да прогонят паяците от дома ви и да решат проблема с досадните висящи паяжини, които трябва да почиствате всеки ден. Освен натурални продукти, винаги може да отидете до най-близкия магазин и да вземете препарат против насекоми, с който също ще се отървете от паяците за дълъг период от време.

Последно в списъка, но не и по-важност е да поддържате хигиената в дома си. Това за съжаление не ви гарантира, че със сигурност ще се отървете от паяците, но едно нещо може да се каже със сигурност, и то е, че паяците предпочитат неподредени, мръсни домове с много дупки и пукнатини в стените, където могат да се скрият и да отглеждат потомството си. Запълнете тези дупки възможно най-бързо и почиствайте ъглите в дома си, за да постигнете желания резултат.

Като заключение, можем да кажем, че без значение от сезона, вредителите все някак успяват да се настанят в дома ни. За щастие науката днес е развита до такава степен, че е една идея по-лесно да се справите с вредителите, а ако не успеете сами, винаги може да потърсите помощ от специалисти, които ще решат вашия проблем, трайно.

Интересни факти за паяците

паяк в паяжина
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари