Thursday, 13 June, 2024
НачалоБез категорияКотката Палада, позната още като Манул

Котката Палада, позната още като Манул

Котката Палада, или още Манул, е един от най-редките и очарователни котешки видове на планетата. Манулът, е средно голям вид хищник, Наричан е още Паласова котка, или котка Палада, в чест на описалия го естественик Петер Симон Палас.

Тази котка, на пръв поглед очарователна, е изключително агресивна и може да бъде дори доста опасна, ако я раздразните. Това животно е от планинските райони на  красотата и очарованието си, този вид е застрашен поради загуба на местообитания и безразборен лов.

Какво представлява котката Палада?

Манулът е средно голяма котка, достигаща на дължина 52 – 67 cm без опашката. Теглото му може да достигне от 2 до 5 килограма, като има набито, едро тяло и къси крайници. Малка заоблена глава с къси заоблени уши, разположени отстрани. Котката Палада е известна още и с гъста козина и сплескана муцуна. За разлика от други котки, зениците на котките Манул се свиват в малки кръгове, а не във вертикални процепи. Тези животни имат много отличителен външен вид и лесно се различават от останалите котки.

Интересна информация за Манулът

Котката Палада е много трудна за наблюдение, заради местата на които може да оцелее тя. Наскоро беше открито, че това пухкаво същество, е в състояние да оцелее дори на място, където никога не бихме си помислили: на връх Еверест. Това откритие е ръководено от изследователски екип от Обществото за опазване на дивата природа, който публикува проучването си в „Cat News“. От 7 април до 2 май 2019 г. д-р Трейси Сеймън е съорганизатор на теренния екип от учени, които събират проби от околната среда на две места, разположени на разстояние 6 км едно от друго, на височина 5110 и 5190 метра над морското равнище, в националния парк Сагарматха в южната част на Еверест. Близо до върха, те са открили изпражнения на такъв вид котка. ДНК анализът на пробите, показва, че две котки от вида Манул обитават планината Еверест и се припокриват по територия с червената лисица.

Тези животни притежават мрачно изражение на лицето, което ги прави да изглеждат винаги ядосани. Котката Палас комуникира чрез различни звуци, изражения и химически сигнали, които да привлекат вниманието на другите от вида и, или на човека.

Котката на Палас е нощно животно. Видът е в състояние да оцелее в сурови местообитания, благодарение на способността си да се движи безшумно, както и на голямата си адаптивност. Храни се основно с гризачи и малки животни, както останалите от семейство котки, но също така, тя ловува птици и насекоми. Тези животни са в състояние да издържат на дълги периоди на гладуване поради мастните резерви в телата си.

Котките Манул може да са много пухкави и на пръв поглед очарователни, но не са най-сладките същества на света. Всъщност те са изключително агресивни, особено към своя собствен вид. Войната е за територия, както и за храна, поради ограниченото количество. Това е една от причините тези котки да са застрашени от изчезване, поради загуба на местообитания. От 2020 г. манулът е класифициран като минимално застрашен вид. Усилията за защита на котката Палада са създаване на защитени територии, забрана на лова и насърчаване на опазването на естественото местообитание на вида.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари