Thursday, 13 June, 2024
НачалоПаяциКои са най-големите паяци в света?

Кои са най-големите паяци в света?

Всеки от нас се е сблъсквал с паяци през живота си. Тези насекоми обитават домовете ни и сякаш колкото и да чистим, не можем да се отървем от тях. В България, опасни паяци, които могат да ни ухапят и да навредят на здравето ни, не съществуват в дивата природа. Домашните паяци с които се борим, са толкова мънички, а краката им са толкова тънки, че да се отървем от тях не е най-сложната задача. И все пак, по света съществуват различни видове на това насекомо, които тормозят хора в различните държави и са кошмара на всеки човек който изпитва страх от паяци. В тази статия ще разгледаме, кои са едни от най-големите представители на вида, в света.

В България има и много различни поличби за паяци, които са интересни и забавни. А какво вие смятате, че означава, когато видите паяк в дома си?

  1. Паякът ловец

Този вид се среща в страни в които има пустини, или просто изобилие от пясък и сух климат. Това е най-големия паяк известен в районите на Йордания и Израел. Със сигурност ще знаете, че сте видели този паяк, защото същество с неговите размери е трудно да се пропусне – размахът на краката му стига почти до 14 сантиметра, което за сравнение, е по-голямо от някои нови смартфони, които използваме всеки ден

паяк ловец

2. Камилски паяк

Това е един от най-големите и най-бързи паяци, известни на планетата земя. Този вид се движи със скорост от 16 километра в час. Тези паяци издават и неприятен бръмчащ звук, но за щастие, нямат отрова и въпреки, че са масивни и плашещи, няма как да навредят на човека, физически. Това насекомо се среща най-често в Иран и Ирак и интересен факт за него е, че освен с по-малки насекоми, то също се храни с гущери и малки птици.

камилски паяк

3. Колумбийска червена тарантула

Това е паяк, който може да срещнете в Колумбия, както се подразбира от името, и в някои части на Бразилия. Ще разпознаете този паяк, когато го видите, защото освен, че е огромен, той има червеникави влакна по краката си, които се забелязват с просто око. Интересен факт за този вид е, че мъжките живеят най-много до 4-ри години, докато при женските, средната продължителност на живота е 20 години.

колумбийска червена тарантула

4. Тарантула с размера на човешки череп

Няма как да не забележите този паяк, заради огромния му размер. Видът е над 8 инча и най-често може да бъде открит в стари постройки, в Индия, както и в части на Шри Ланка. Паяците от този вид се хранят с гущери и птици, което не е трудно за тях, спрямо размерите им. Видът е открит, сравнително скоро – през 2012 година, като отличителни белези са жълти ленти по краката му, както и розова лента около тялото.

Тарантула с размера на човешки череп

Кой е най-големият паяк в света?

  • Гигантски паяк ловец – размерът му достига до 30 сантиметра

Този паяк е най-големия известен вид, на човешката раса. Достига до големина от 30 сантиметра, като интересен факт за него е, че не лови плячката си в паяжина, както правят повечето видове, а я преследва. За щастие този огромен паяк е изключително рядко срещан, като за момента единственото място на което може да го видите в натуралния му хабитат, са пещери в Лаос. Това е също паяк, който е открит през миналото десетилетие – през 2011 година. Движи се като раците, тъй като краката му са с подобна структура. Обикновено този паяк, може да се намери под гниеща дървесина, където живее, тъй като условията на живот за него са благоприятни на много малко места.

гигантски паяк ловец

Още интересна информация за различните видове паяци, може да откриете тук: Чудният свят на пауновите паяци

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари