Sunday, 16 June, 2024
НачалоМравкиКак да се справим с мравките у дома?

Как да се справим с мравките у дома?

Червените фараонови мравки обикновено могат да бъдат открити в дома ни. Те могат да предизвикат сериозни проблеми, като разваляне на хранителните продукти и разпространение на болести. Градинските мравки могат да имат полезна роля, като унищожаване на вредители в градините и разхлабване на почвата. Въпреки това, те могат да повреждат дървета и да създават гнезда.

Черните градински или червеногуши мравки също имат ползи и вреди. Те унищожават много вредители, но също така могат да развалят дървените повърхности. Някои видове могат да причинят болезнени ухапвания.

Мравките са опасен вредител, тъй като могат да носят и разпространят бактерии и други инфекции, да развалят храната и да причинят разпространение на мухъл на труднодостъпни места.

За да се преборите с мравките вкъщи, можете да използвате различни подръчни средства. В случай на сериозен проблем с мравки, може да се обърнете към професионална фирма за борба с насекоми.

Методи за борба с мравките в дома

Ако искате да се справите с мравките в дома си, е важно да не ги храните, да не оставяте мръсни съдове и да третирате зоните, които обитават с оцет. Но това не винаги е достатъчно, особено ако вече имат гнездо. За да се освободите от тези насекоми, трябва да намерите техния дом и да унищожите царицата, тъй като тя управлява цялата колония.

За да откриете мястото, трябва да следите къде отиват мравките и да им оставите нещо “вкусно”. След известно време ще откриете мястото на гнездото, което обикновено се намира зад шкафове, труднодостъпни места в кухнята и банята.

Ако искате да унищожите мравките, то можете да откриете царицата по отличителните и белези, като размер и цвят. Можете да направите домашна отрова, като смесите с нещо сладко и малко вода. Като алтернатива, може да разтворите сода в топла вода и да я сложите на пътеките на мравките или в гнездото.

Прочете всичко за мравки

Растения и билки срещу мравките

Знаете ли, че домашните мравки могат да бъдат отблъсквани от миризмите на някои растения и билки? Изглежда, че те не обичат аромата на магданоз, дафинови листа, горчица, мащерка, маточина, мента и лимонова кора. Ако забелязвате мравките да обикалят в определени зони, опитайте да сложите тези билки на тези места, за да ги отблъснете.

Още един ефикасен метод за прогонване на мравки е чрез използване на чесън или люти чушки. Просто настържете малко чесън и намажете с получената смес засегнатите места или поставете люти чушки по пътя на вредителите или близо до мравуняка.

Отстраняване на мравките с продукти за готвене

Ако искате да предотвратите появата на мравки в кухнята, можете да опитате да третирате рафтовете с хранителни продукти с мая за хляб, разтворена във вода с добавка от нещо сладко, докато не получите гъста смес. Тази миризма също може да помогне за отблъскване на мравките.

Ако откриете тяхното гнездо, една добра идея е да направите разтвор от настърган сапун и сода. Този разтвор може да бъде напълнен в гнездото на мравките, за да ги отблъснете.

Всички видове мравки създават пътища, които обозначават с феромони, като се движат по тези пътища. Ако тези феромони бъдат отмити, насекомите ще загубят пътя си. Ако унищожите мравките по пътя им няколко пъти и ги оставите на пътеката, другите мравки ще напуснат мястото доброволно.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари