Tuesday, 23 July, 2024
НачалоБез категорияДо 2 хиляди човека, изложени на нечовешки условия в Белград

До 2 хиляди човека, изложени на нечовешки условия в Белград

„Самусоушъл“, белгийската организация за бездомни хора, съобщи, че неотчетеният дял на бездомните хора, които са се самонастанили в изоставени сгради в Брюксел, е доста по-висок от предполагаемия. За това предаде „Бегла“, белгийската новинарска агенция. В Белгия има криза с приема на мигранти и това кара все повече хора, които имат право на жилище, да се озовават на улицата или в необитавани жилища, така наречените „скутове“.

Неправителствените организации „Самусоушъл“ и „Проджект Лама“ имат за цел да предоставят помощ на хора зависими от наркотичните вещества, в градските райони. Заедно те създават екипа „Кавър“ през юли на 2022 година. Този екип има за цел да предотврати рисковете за здравето на тези хора, като например – краста, туберкулоза или дифтерия сред бездомното население в региона на столицата на Белгия.

Екипът същевременно предоставя подкрепа за хора които живеят в гореспоменатите скутове, за да не живеят на улицата. Поради недостиг на свободни места все повече хора, търсещи убежище, които имат право на прием се оказват бездомни. На 15-ти февруари беше разрушен скуот, който е бил населяван от повече от хиляда мигранти и бездомни хора на улица „Пале“ в Брюксел. Голяма част от тези хора са настанени в белгийската агенция за предоставяне на убежище „Федасил“.

Скуотът на „Рю де Пале“ е само малка част от един много по-голям проблем, според Клеман Редондо, който е координатор на екипа. Повечето от тези обитавани сгради са опасни, защото са старо строителство, което всеки момент може да се срути върху обитателите си. За последните месеци организацията се е намесила в 13 опасни сгради в които живеят между 1500 и 2000 души. Има още много малки скуотове, обаче. Подходът на „Кавър“, отчита рисковете както за обитателите, така и за кварталите в които живеят те. Наркозависимите например, биват обучавани как да се грижат за хигиената си, за да елиминират рисковете за себе си и за околните. Повече от 100 души, вече са получили нужната им психо-социална помощ, а 68 души са били ваксинирани и срещу КОВИД-19. Живеещите в 9 от 13-те скуота имат краста или ухапвания от дървеници, или бълхи.

Борбата за безопасността на тези хора продължава, като много организации се борят те да получат нормален, спокоен живот, далече от наркотиците и заразите, които съжителството с хлебарки, дървеници и гризачи е причинило. С времето властите се надяват ситуацията да се успокои и тези хора да се приобщят и да бъдат пълноценни белгийски граждани.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Превента | Пръскане против хлебарки

НАЙ-ЧЕТЕНО

Последни Коментари